Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов, председател на ВКС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов смята, че има риск изборът за главен прокурор да остане само  с една кандидатура. Изказването му идва ден, след като прокурорската колегия на ВСС единодушно издигна Иван Гешев като претендент за поста на главен прокурор.

Пред журналисти днес Панов заяви, че все пак остава възможността за издигане на друга кандидатура, която, по думите му, да е само за проформа състезание.

„Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на ВСС. Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори с проформа кандидатури и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложение, не гласуваха за него”, припомни Панов.

Председателят на ВКС поиска да се запознае първо с концепцията на Гешев и след това да зададе въпроси.

„Важно е виждането му за развитието на прокуратурата, важно е с какви дела се е занимавал, какви дела е придвижил към съда”, посочи Панов.

Процедурата за номиниране на хора, които да наследят Сотир Цацаров на поста стартира на 15 юли.

До 29 юли Пленумът на ВСС ще проведе четири заседания за внасяне на предложения за кандидатури за главен прокурор. Предложения могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Крайният срок за представяне на писмена концепция от кандидатите е 12 август. На 12 септември Пленумът на ВСС ще проведе заседание за обявяване на датата, часа и мястото на изслушване на кандидатите за главен прокурор.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще проведе избор за главен прокурор на 24.10. 2019 г., предвижда приетия времеви график /хронограма/ за провеждане на процедурата.

Мандатът на действащия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!