Божидар Лукарски
на снимката: председателят на СДС Божидар Лукарски

Заседанието на Националния съвет на СДС, което трябваше да вземе решения за пътя на развитие на синята партия, се превърна в гротескно зрелище, наподобяващо „гладиаторските“ стълкновения в някои източноазиатски парламенти, но в умален мащаб. Викове и ръкопашни сблъсъци напълно разсипаха дневния ред и изместиха главното – нуждата от решение дали партията да поеме курс на сближаване с НФСБ, предпочитан от лидера Лукарски, или да се обърне към новото обединение „Демократична България“ /ДСБ, „Да, България и „Зелените“/. В крайна сметка решението за партийния курс не бе взето, тъй като то се обвързва с оставането или не на Божидар Лукарски на кормилото на СДС. Това пък ще се изясни на 2 май в Пловдив, когато ще се гласува за прекратяване на пълномощията на сегашното ръководство.

Заседанието премина през редица перипетии и завърши без присъствието на настоящия лидер на партията. Вътрешнопартийната опозиция още преди това предупреди, че Лукарски се опитва да приложи апратни хватки и да отстрани от форума тези, които не са си плащали членския внос, като така останат само верните му хора. На практика това бе осъществено чрез наемане на гардове, които да връщат „нередовните“. Според Димо Стоянов, председател на хасковската структура, целта на тези мерки е в залата да останат само лоялните на сегашното ръководство делегати. Лукарски пък обясни гардовете с предварителни очаквания за готвени провокации.

„Това е охрана, която сме наели, понеже се подозираше, че ще се стигне до този сценарий, който и един от колегите извади, по който е трябвало да се действа.”- поясни Лукарски.

Опитите на членовете от т. нар. „Преговорен екип“ и други седесари да влязат на заседанието продължиха и в крайна сметка се увенчаха с успех. Опозиционерите, успяха да проникнат в заседателната зала. След началото на заседанието хората, които не са плащали членки внос, бяха призоване да напуснат, това разпали страстите и окончателно превърна събитието в цирк. Тогава се състояха и непристойните физически сблъсъци, които направиха нормалното протичане на заседанието окончателно невъзможно.

Председателят на СДС определи сбиването като „батална сцена“. Тя започна, когато Янко Станев от ръководството на СДС – Варна показа лист, на който бил написан сценарият на опозицията за опорочаване на заседанието, и се опитаха да му го вземат, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ. Единият от главните действащи лица в боя – Юрий Колев, областен секретар на СДС – Варна, също каза, че опонентите на Божидар Лукарски са направили сценарий как да се развие Националният съвет.

„Сценарий как да се изказват, какво да крещят, какво да говорят. Пишат го хората, които искат оставката на Лукарски. Тях не ги интересува СДС. Тях ги интересува СДС да го няма и да бъдем подлога на ДСБ и Иван Костов. На днешната дата правя 28 години в СДС. Проблемът беше, че моят приятел Кабаиванов, за който аз лично съм осигурявал гласове, когато беше кандидат за председател и съм се молил за гласове, блъсна д-р Янков, който се наведе да вземе този лист. Това са хора, които искат да се наредят в едни листи на следващите избори”, каза Колев.

Към 12.30 часа Божидар Лукарски, позовавайки се правото си по устав да прекрати събитието, обяви, че го разпуска и напусна конференцията. Заседанието продължи под ръководството на Емил Кабаиванов, бивш лидер на СДС, който направи проверка на присъстващите и след като установи, че в залата са 57 от общо 103 души, обяви продължаване на заседанието. След това срещата бе закрита за медиите, но чрез създаденото напрежение опозицията на Лукарски постигна целта, която си бе поставила – да отложи заседанието.

„Има външнопартиен натиск за моята оставка – каза председателят на СДС  по време на Националният съвет на партията – …Има документи, които доказват, че те не са платили членски внос в срок. По принцип аз не се занимавам с тези неща, това са организационни работи. Но явно на тях не им излизат гласовете, които са си подготвили по техния сценарий, и затова правят тези циркове – коментира пред медиите Лукарски – Има устав, който ясно казва кой има право и кой няма в Националния съвет. Явно днес гласовете ще са определящи и затова се получават тези циркове”.

Лукарски заподозря, че натискът е от десни партии, включително и от по-големите формации. На въпрос това слага ли краят на СДС, той отговори с уклончивото „ще видим.” Попитан дали би останал начело на партията при това положение, заяви:

„Няма да взимам решение днес. Решението ще го взема хладнокръвно, след като мине целият съвет. Честно казано, не очаквах да се стигне до бой, но явно има външнопартиен натиск за моята оставка и понеже гласовете на тези организации са били сметнати, а те нямат право на глас, се стигна дотук.”

Заместник-председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов също коментира исканата оставка на Божидар Лукарски:

„Когато се опитваш да мачкаш партията и тя да се съобразява с един единствен човек… Когато един председател, който и да е той, не може да гарантира единството на партията и я прави заложник на собственото си бъдеще, виждате резултата“.

Георги Пилев реагира остро срещу опитите на Лукарски да спре присъствието на някои делегати, обвинявайки ги, че не са си платили членския внос:

„Платили са си го на 31 март. Това са хора, които от 90-а година са в СДС, хора, които са основавали партията, хора, благодарение на които беше министър. Той не беше министър, защото е най-умният или най-красивият, а стана министър, защото е председател на СДС. И той иска да отнеме правото на тези хора да гласуват“.

Друг заместник-председател на партията, Костадин Марков, каза, че има „платени агитки”:

„Вече и аз не мога да се оправя кой откъде е. Такова нещо не е било. Охранителите, доколкото знам, са някаква частна фирма, която отговаря за реда, защото очаквахме някакви провокации. Няма нищо противоуставно, търси се медиен скандал в момента, за да се провали заседанието, защото на апаратчиците не им излизат сметките.”

Опозицията срещу Лукарски в СДС е изключително силна. Проблемът обаче не е толкова неговата личност, колкото пътя, по който трябва да поеме СДС. Противниците на сегашния председател смятат, че партията трябва да е опозиция на ГЕРБ и споделят по-скоро идеите на новосформираното дясно обединение „Демократична България“. Непосредствената задача на Националния съвет на СДС на 2 май ще бъде гласуване на прекратяване на пълномощията на Лукарски и, ако той бъде освободен от поста, избиране на временен председател и насрочване на Национална конференция за издигане на нов партиен лидер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!