Лукаш Фила

Лукаш Фила е журналист, съосновател на словашкото издание Dennik („Дневник“) и негов главен изпълнителен директор. Той е роден в Братислава, учи право в Юридическия факултет на Карловия университет. Доктор в същия университет. Започва журналистическата си кариера през 2002 г. като политически редактор на седмичника The Slovak Spectator. По-късно подготвя информационна кампания за ЕС за в. „Правда“, работи като ръководител проекти и маркетинг директор в издателство „Пти Прес“, а от 2007 г. работи като заместник-главен редактор и коментатор на всекидневника „МСП“. По-късно е директор на издателство N Press, което издава Denník N. Той е съавтор на Етичния кодекс на журналиста, бил е член на изпълнителния комитет на IPI Словакия, а в момента е в борда на Асоциацията на издателите на пресата. Свири на бас китара в групата Korben Dallas. Има множество награди за работата си като журналист.

– Г-н Фила, какво е към момента състоянието на премиера Фицо?

– Състоянието му към този момент продължава да е тежко, животозастрашаващо. Към момента се полагат усилия за стабилизирането му. Все още има опасност за живота му, но за момента информацията е много оскъдна.

– Какво знаем за нападателя към момента? Появиха се информации, че той е свързан с радикални групировки. Това вярно ли е?

– Могат да се проследят някои връзки, които водят до подобни групи, но той не е изявен член на такава организация. От друга страна знаем, че е участвал в политическа партия, която се обявява за пацифизъм и ненасилие. Изглежда, че той е имал различни активности и към момента не мисля, че можем да го профилираме с точност.

– Смятате ли, че е имало пропуски в охраната на министър-председателя преди и по време на нападението срещу него?

– Не съм експерт по въпросите на сигурността и охранителната дейност и не съм компетентен, за да определя дали е имало пропуски или не.

Но ако изходим от крайния резултат на създалата се ситуация, вероятно е имало греши. Като вземем предвид, че хората, които са се събрали, за да поздравят премиера, не са били толкова много.

Присъствието им там също така не е било неочаквано. Знаело се е предварително, че той (премиерът Фицо, бел. ред.) ще отиде, за да поздрави хората и т.н. Така че би могло да се прецени, че има някакъв риск. Но не бих се наел да правя оценка.

Трябва компетентните разследващи органи да отговорят за това какви са били процедурите.

– Тази атака имаше голям политически отзвук в страната. Появиха се обвинения, че медиите са виновни за това, дори вашето издание беше във фокуса на критиките. Възможно ли е след този случай да бъдат въведени допълнителни ограничения срещу медиите в страната? Очаквате ли да има и политически репресии?

– Бях изненадан от твърденията, че медиите или опозицията в страната носят отговорност за това, защото това не е така. Опитваме да бъдем конструктивни в нашата критика към правителството, придържаме се и към стандартите в медиите срещу насаждането на омраза и провокиране на насилие.

След тези първи реакции сега изглежда, че има известно успокояване и чуваме повече за необходимостта за обединение и успокояване на обстановката. Ще видим как политическите позиции ще претърпят развитие.

Със сигурност, след първоначалния шок от нападението, струва ми се, че тази тема ще бъде използвана за политически цели, може да бъде използвана и за рестрикции относно свободите.

Дали ще се стигне до това, тепърва предстои да видим, но засега да се надяваме, че управляващата коалиция ще се фокусира върху посланията за обединение и към деескалиране на общественото недоволство и че няма да използват това срещу нас, медиите или срещу основните свободи.

– Смятате ли, че това събитие сега допълнително поляризира обществеността в Словакия?

– Пак ще кажа – това много зависи от посланията на политиците. Виждали сме това и преди, дори по време на Ковид пандемията и по време на войната в Украйна.

Първоначално обществото беше обединено и конструктивно настроено, но после, за съжаление, тези две големи събития бяха използвани от политическата класа за задълбочаване на поляризацията в обществото, за повишаване на омразата.

Мисля, че сега обаче има дори по-голяма отговорност върху плещите на политическото представителство и ако те решат да продължат с агресивно говорене и всяване на омраза, мисля, че това ще рефлектира сериозно върху обществото.

Дори след 2018 г., след убийството на журналиста Ян Куцяк, ние видяхме, че в нашето общество животът се цени високо.

И въпреки че дебатът може да бъде много разгорещен, когато става въпрос за насилие и убийство, това е недопустимо за обществеността на страната, независимо от политическите настроения и мисля, че това е валидно и за този случай.

Обществото ни казва „Не“ на такива прояви.

– Очаквате ли случилото се в Словакия да има политически и социален отзвук в останалите държави в ЕС, а и върху предстоящите европейски избори?

– Надявам се и смятам, че няма да има сериозен ефект върху изборите, освен ако нещо подобно не се случи в друга държава. Дали подобен инцидент би се отразил като цяло на европейската политика, трудно е да се каже.

Със сигурност подобни събития, като например тези в американската столица след предишните президентски избори, когато видяхме да се толерира насилието, се разпростират сред хората лесно.

Видяхме после нещо като повторение на тези събития по-късно, така че това (нападението над премиера Фицо, бел. ред.) би могло да послужи като „вдъхновение“ за определени хора, за да бъде продължено.

Ако бъдем по-оптимистични в прогнозата си, бихме могли да очакваме, че хората биха оценили последствията от всякакви радикални политически действия и изявления. Какви ще бъдат действията и последиците от случилото се в Словакия, мисля че зависи изцяло от политиците и обществата и тяхната реакция на подобни събития.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук