Александър Лукашенко
на снимката: Александър Лукашенко

Беларуският лидер Александър Лукашенко  днес заяви, че Кримският полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., е законна руска територия, предаде агенция РИА, цитирана от Ройтерс. Това е в обрат в публичната позиция на също спорно избрания президент.

Макар и Беларус да е близък съюзник на Русия, той не призна полуострова като руски, след анексията, която предизвика осъждане и икономически санкции от страна наЗапада.

По-голямата част от света все още признава територията като украинска, а Киев иска да я върне.

„Крим де факто е руски. След референдума Крим стана и де юре руски“, каза Лукашенко, цитиран от РИА. Той имаше предвид гласуването от 2014 г., което Русия проведе като част от анексирането, което беше отхвърлено от Киев и Запада.

Лукашенко каза, че всяко негово посещение на полуострова ще сигнализира за признаването от Минск на Крим като част от Русия и че очаква покана от Москва за посещение, предаде РИА.

Въпреки близките си отношения с Кремъл, Беларус, бивша съветска република, зае неутрална обществена позиция през 2014 г., когато Русия превзе Крим и подкрепи сепаратистите, воюващи в Източна Украйна, война, която според Киев е убила 14 000 души.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., все повече сближава позициите си с Русия, след като миналата година избухнаха огромни протести след избори, на които той обяви победа, но за които опонентите му казаха, че са манипулирани.

Финансовата и политическа подкрепа от Москва му помогна да преодолее протестите.

Беларуският лидер заяви също, че планира да посети Крим и пътуването му ще бъде равносилно на признаване на полуострова за руска територия.

„Имаме определена уговорка с Путин, че ще посетим Крим“, заяви Лукашенко пред РИА Новости, като настоя, че има пълното право да отиде там заедно с руския президент. „Това е и моят Крим“, добави той.

Лукашенко заяви, че сега чака подробности за пътуването от Кремъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук