Александър Лукашенко
на снимката: Александър Лукашенко

Според него, от Украйна в Беларус се вкарва „огромно количество оръжие”.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разпореди на граничните войски да затворят изцяло държавната граница с Украйна, съобщи информационната агенция БелТА. Причината за това решение и влизането на „огромно количество оръжие” от Украйна в Беларус.

Държавната гранична служба на Украйна засега не е коментирала изказването на Лукашенко.

По-рано днес държавният глава обяви, че в страната е завършена „мащабна антитерористична операция” и обеща, че след като бъдат оповестени резултатите, ще потърси отговорност „от самия канцлер и някои хора от ръководството на Германия”. Правителството на Беларус засега не е представило подробности за тази операция.

На 28 юни външното министерство на Беларус обяви, че страната преустановява членството си в инициативата на ЕС „Източно партньорство”, а два дни по-късно в посолството на Германия в Минск постъпи искане в рамките на четири седмици да бъде прекратена дейността на Гьоте Институт в страната и на Германската служба за академичен обмен (DAAD). Според германски депутати, това решение ще доведе до допълнителна международна изолация на Беларус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!