Илиян Василев
Илиян Василев

Само предупреждение – лъжицата Лукойл не е за всеки български политик или олигарх. Индивидуални мераци или повече от класиката на българския казан – да прецакаме „партньорчето“, ще се обърнат като цунами не само срещу конкретно амбицирания да контролира рафинерията политик олигарх, но и срещу цялата държава. В момента в Румъния работи само една рафинерия, и то на 60 процента, защото в страната влизат огромни количеста горива от Азия, Турция и Близкия изток и ни грози опасност за затворим рафинерията и да превърнем Росенец в импортен терминал. По чисто пазарни съображения. Няма санкции за горива, получени от преработка на руски нефт в Индия, Саудитска Арабия, Египет, Турция.
Премиерът Денков не разполага с друга рафинерия, за да балансира българския пазар. А тезата, че вносът на горива може да реши проблема, ако затворим рафинерията, издава не само невежество, но и пълно пренебрежение към интересите на българските потребители, защото няма вариант да няма спекула и социално напрежение.
Разбирам урато в призивите на някои новородени евроатантици, но когато става въпрос за последствия, които можеш да контролираш. Лукойл Нефтохим е като голяма мечка в българската икономика – трябва умно да я водиш, за да постигнеш целите си. С чифте пищови във въздуха ситуацията излиза лесно от контрол. И след това Денков виновен.

Коментарът е поместен във фейсбук профила на експерта Илиян Василев. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални коментари – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук