Лукойл, петрол бави

„Лукойл“ започна да преразглежда стратегията си за активите в България, включително да разглежда възможността за продажба на бизнеса, съобщиха от компанията.

„С оглед на значителните промени в условията на работа на предприятията от Групата Лукойл в България е започната работа по преразглеждане на стратегията за тези активи. С участието на международни консултанти ще бъдат анализирани различни варианти, включително продажбата на бизнеса“, заявиха от компанията, цитирана от ТАСС

Групата „Лукойл“ активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност.

Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания ЛУКОЙЛ, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет.

​“Лукойл“ ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици „Лукойл“ за по-нататъшните действия на Компанията по отношение на активите ѝ в България.

БТА припомня, че в Народното събрание вече е в ход приемането на законови промени, с които се предлага вносът на руски петрол да отпадне в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г.

Според финансовия министър Асен Василев пълното падане на дерогацията за руския петрол не би следвало да се отрази на българския пазар. Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

Преди около две седмици от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД предупредиха, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук