Лукойл, петрол бави

„Лукойл“ преведе така чакания авансов данък. Той вече е в хазната. В размер на 90 млн. лева. Очакванията на служебното правителство почти се оправдаха. Министърът на финансите Росица Велкова заяви, че тази седмица от „Лукойл“ ще постъпят 100 млн. лева.

„Миналата седмица „Лукойл“ взе решение на Надзорния си съвет и премести цялата икономическа дейност от Нидерландия в България. Оттук нататък „Лукойл“ ще плаща данъци в България“, посочи служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Алексиев коментира, че тези 90 милиона лева данъци са повече от платените от компанията на хазната през последните 20 години.

„Откакто започна работа служебното правителство, цените на горивата са спаднали с 60‐70 стотинки. Ще направим всичко възможно държавата да получава данъците си от „Лукойл“ и цените на горивата да вървят още надолу“, каза още Христо Алексиев.

Днес депутатите заседават извънредно по два законопроекта, свързани с пазара на петрол у нас.

Първо ще бъде обсъден на първото четене законопроект, внесен от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители, за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море. Както и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

След това депутатите ще дебатират по промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Промените са внесени от Ивайло Мирчев („Демократична България“) и група народни представители.

В законопроекта на ДБ се предвижда министърът на икономиката да може да назначава особен търговски представител във нефтените фирми – включително „Лукойл“, при крайна необходимост.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук