Политологът от НБУ Любомир Стефанов. Снимка: БНР

Националният център за парламентарни изследвания публикува твърде любопитни резултати от проучване на националното самосъзнание.

Например: Най-голяма национална гордост предизвикват историята и природата ни; Най-много хора се срамуват от политиците ни; Най-разпознаваемият начин за израз на патриотизъм за интервюираните е почитане на революционери; Най-малко патриотично е да купуваш български стоки, да гласуваш и да плащаш данъци; Най-много българи избират за национален идеал достигането на стандарта на живот на най-богатите държави в Европейския съюз.

И още: Преходът е разочароващ за 2 пъти повече хора, отколкото комунизмът. А личностите, допринесли в най-голяма степен за развитието на България са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики.

Тодор Живков е определен за личността с най-голям принос от 6% от запитаните. След Тато се нареждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети заедно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски. По-надолу е Соломон Паси, а последен с 0,6% е Григор Димитров.

„Приоритетите ни напоследък се преподредиха. И разбирането ни за йерархичната структура на обществото, и кое къде стои като ценности като взаимоотношения, като посоки, взаимовръзки, сглобяване. Много се опростиха сложни системи, трупани с години. И се поддадохме на бързите обяснения, на консуматорското обяснение на политиката“. Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Да сложиш Тодор Живков преди хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира за един колосален проблем – дълбока функционална историческа неграмотност сред българите“, отбеляза той.

Според него причината за това е и в образованието:

Образованието, което държи изправен гърба на национализма, патриотизма и българщината, е онова, което отсъства“.

Политиците неумело се заиграват с теми като националния празник, каза Стефанов. Според него те не са създали условия за наратив, който да е разбираем и да не е алтернативен:

Тук не става дума за алтернативни дати. Предпочитането на 24 май за национален празник няма да задраска 3 март, и обратно. Тази грешна предпоставка излишно противопоставя българите и едва ли не ги кара да живеят в някакви апокалиптични моменти на „или – или“. Това е абсолютно вредно и излишно. Неправилно поднасяне на това защо едното би било по-подходящо от другото за национален празник, а не другото да бъде изтрито с гума от националния ни исторически календар“.

По повод палатките, които ще „пазят“ Паметника на Съветската армия „да не бъде поруган“, Любомир Стефанов подчерта, че това прилича на начало на кампанията за местни избори. Той посочи, че паметникът просто ще бъде преместен в музей и който иска, може да отиде и „да му се радва“.

ПП е разпознаваема политическа марка, докато ДБ и съставящите й части са опитни в провеждането на избори на местно ниво, коментира още политологът. По думите му ПП никога не са се явявали на местни избори и нямат структури и хора. „Именно там е рискът – хората, които се асоциират по скоро с ДБ, да прередят листите, както стана в София на последните парламентарни избори“, обясни той. И заяви, че не изключва това да се случи и на местните избори.

„Ако не успеят да си решат вътрешните противоречия и не могат да поддържат кандидатурата на Васил Терзиев до изборите, по-скоро да го оставят да се оправя сам и той все някак ще се справи. Иначе ще му бъдат котва, която ще му попречи“, препоръча Любомир Стефанов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук