Любов Панайотова
на снимката: Директорът на Европейски институт Любов Панайотова

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг директорът на Европейския институт Любов Панайотова коментира последния мониторингов доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка. По нейни думи той е положителен, но все пак трябва възможно най-скоро да отпадне. Панайотова бе категорична, че механизмът не работи правилно.

„Това е мое лично мнение като човек, следящ този процес, той не работи. Не работи така добре, както ни се искаше. Механизмът беше въведен преди нашето членство с цел да успокои определени коментари, които съществуваха за реформи в съдебната система, за борбата с организираната престъпност, за борбата с корупцията. Затова и критериите бяха толкова общи – шест на брой. В крайна сметка за толкова много години те се променяха, разпростираха. С едни предизвикателства се справяхме, но се появяваха нови и видяхме, че за съжаление това седи като някакво петно по отношение и на успешното минало председателство, винаги се свързва тихом мълком с нашето желание да влезем в Шенген. За мен това не се оказа един работещ механизъм.”

Панайотова изрази надежда, че Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне до края на мандата на тази ЕК, както заяви вчера нейният зам.-председател Франс Тимерманс, но не изключи възможността това да не се случи и процесът да бъде затруднен заради европейските избори и формирането на нови Европейски парламент и Европейска комисия.

По отношение на общия проблем, който се отбелязва и за България, и за Румъния – свободата на медиите – Панайотова поясни, че в доклада няма нищо конкретно по този въпрос. Според нея обаче става въпрос за достъпа до обществена информация, който е затруднен и в двете държави.

Директорът на Европейския институт поясни, че в изводите на мониторинговия доклад винаги е имало, има и сега, политически елемент. Това е възможна причина тонът на документа да е толкова положителен спрямо България – за да й бъде даден кураж да продължи по пътя на европейската си интеграция.

Цялото интервю с Любов Панайотова очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук