Каталуния Пучдемон
на снимката: Карлес Пучдемон, бивш премиер на Каталуния

Външният министър на Испания осъди „екзекуцията“ на чучело на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, което бе запалено и простреляно в южно село с наближаването на изборите.

„Отхвърлям ужасното действие срещу фигурата на Карлес Пучдемон в Сорипе и проявите на нетолерантност, на които различни кандидати са станали жертва в тази предизборна кампания,“ писа Жозеп Борел.

Всяка година на Великден, Сорипе организира фалшивата екзекуция на фигура, предназначена да представлява „това, което е отрицателно за обществото“, което те наричат „подпалване на Юда „.

Тази година няколко мъже, включително общински полицаи, стреляха по чучело на Пучдемон десетки пъти, според кадри, излъчвани от испански медии.

Истинският Пучдемон понастоящем живее в чужбина в изгнание, след като избяга от Испания след неуспешния опит за отделяне на Каталуния от Испания през октомври 2017 г.

Актът на изгаряне на чучела на различни личности не е нов в Испания, където се провежда на известни и по-малко известни традиционни фестивали.

Но този път фалшивият Пучдемон беше „екзекутиран“ в момент, когато напрегната и бурна избирателна кампания се води преди неделния вот, на който бъдещето на Каталуния ще е основен въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!