Никола Груевски
на нсимката: Никола Груевски

Македония ще поиска от Унгария да оттегли решението си да даде убежище на Никола Груевски.

Това заяви министърът на правосъдието Рената Дескоска. Тя настоява Унгария да не се отказва от искането за екстрадиция.

Нейният унгарски колега Ласло Трочани пък заяви, че унгарското правителство изключва възможността за екстрадиране, докато правителственият говорител Миле Бошяковски подчерта, че Груевски ще се върне в Република Македония и ще излежи присъдата.

„Правителството обмисля и ще вземе решение да изпрати искане за оттегляне на решението за убежище на Никола Груевски, позовавайки се на това, че решението е взето въз основа на информация за определени факти, които не са реални. В такъв случай държавата има право да отмени решението“ каза вчера Дескоска.

И добави:

„Също така, гледайки унгарският закон, тези, които получават убежище, ако в същото време не получат гражданство или статут на постоянно пребиваващ, решението за убежището им се преразглежда на всеки три години. Така че, ако Груевски не получи гражданство, тогава решението, дори и да не бъде преразгледано по искане на правителството, би трябвало според унгарските закони да бъдат преразглеждано на всеки три години”.

Правосъдният министър на Македония посочи, че молбата за убежище и молбата на една държава за екстрадиция, са два процеса, които ако се движат паралелно, екстрадицията чака, докато не се вземе решението за убежище или ако не се даде такова, изобщо не започва процедура за екстрадиция, докато не бъде взето решение за предоставяне на убежище.

Дескоска добави, че досега с Унгария не са имали проблем около екстрадирането в нито един случай и че Унгария никога не е използвала като аргумент нито ситуацията в затворите, нито съмненията си за дейността на съдебната система, за да откаже екстрадиция.

„Това не е първата екстрадиция, която искаме, но се надявам, че няма да бъде първата, която ще бъде отхвърлена“, каза Дескоска, цитирана от МКД.

„Нашият опит в практическото право потвърждава, че няма основания да се отказва екстрадиция“, каза министърът на правосъдието.

В молбата за екстрадиция са изброени всички процедури, които в момента стоят пред съдебните органи на Република Македония. Това са общо десет процедури, едната от които е законно завършена, а всички останали са в ход.

Бившият македонски премиер Никола Груевски избяга в Унгария, където поиска политическо убежище, след като стана ясно, че трябва да лежи две години в затвора по обвинения в корупция.

Стана ясно още, че той е напуснал страната с унгарски дипломатически автомобил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!