лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски
на снимката: лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

За признаване на македонско малцинство в България, за уважение към македонската история и нейната уникалност и срещу промени в конституцията призова тази вечер лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той отправи призив от името на коалиция „Обнова на Македония“ България да не блокира европейското бъдеще на държавата, а да я подкрепи и да покаже истинско приятелство между гражданите на двете страни.

Изявлението беше направено след коалиционния съвет, съобщи МИА.

Едно от важните решения на коалицията е, че остава твърдо на залегналото в конституцията определение за антифашисткия характер на народноосвободителната борба и се противопоставя решително на промени в конституцията, които отричат това.

Мицкоски заяви, че през следващите дни ще се проведе среща между парламентарно представените опозиционни партии – „всички партии, които мислят за доброто на държавата“, за да се опитат да разговарят и да намерят решение.

За коалицията македонският език и неговите исторически корени и антропология, както и неговото признаване са неоспорим исторически факт, признат и потвърден от световната научна общественост този въпрос не подлежи на дискусия.

Коалицията настоява за признаване на македонско малцинство и гарантиране на неговите права в България. Наличието му, според Мицкоски, е потвърдено от европейските правни институции, какъвто е Съдът по правата на човека в Страсбург.

„Едновременно с това призоваваме източния ни съсед да спазва решенията на този съд, които се отнасят до правата на македонското малцинство в България. Коалицията призовава за уважение към македонската история и нейната уникалност и се противопоставя на изкуствените промени за ролята и характера на националните герои, които са се борили за свободна и независима македонска държава“, заяви Мицкоски.

Македонската идентичност е неоспорима и самостоятелна, има своето отделно историческо, правно, политическо и културно развитие. Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ, тази позиция се подкрепя и от членовете на коалицията, които представляват етнически общности, различни от македонския народ.

Коалицията „Обнова за Македония“ предупреждава правителството да не търгува с националните интереси, да не руши основите, върху които е изградена модерната македонска държава и които са създавани от поколения, да осигури прозрачност за  участие на всички партньори в този процес на изграждане на национален консенсус по този въпрос.

„В противен случай ще се сблъска с народния съд, историята и истината“, предупреди Мицкоски.

Коалицията призовава Република България да не блокира европейското бъдеще на Македония, а напротив, да я подкрепи и по този начин да покаже истинското приятелство между гражданите на двете държави.

Коалицията апелира и към приятелите и съюзниците в ЕС, към европейската общественост и политиците да инвестират в началото на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС и да дадат възможност на македонските граждани да получат европейската перспектива и бъдещето, което отдавна са заслужили, каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!