Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/ – Охридска архиепископия прие доклада за началото на преговорите между църковните комисии на МПЦ и Българската православна църква /БПЦ/. Светият синод взе решение преговорите между двете комисии да продължат.

Това каза говорителят на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Тимотей след днешното заседание на Светия синод в Скопие. На въпроса дали БПЦ официално е информирала Цариградската патриаршия относно тяхното искане БПЦ да бъде тяхна Църква-майка митрополит Тимотей каза следното: „На 7-ми януари те отиват в Цариград във връзка с откриването на реставрирането на тяхната катедрала от времето на Екзархията „Свети Стефан“ и по всяка вероятност тогава ще говорят“. „Предполагам, че тогава ще бъдат информирани. От разговора, който имахме с тях разбрахме, че те са информирани, но колко са запознати в този момент не мога да ви кажа и не мога да говоря от тяхно име“, каза още Тимотей и уточни, че следващата среща ще бъде съвсем скоро през месец януари. „Искането ни е за получаване на автокефалност“, подчерта митрополитът.

По отношение на сръбските позиции по този въпрос Тимотей бе категоричен: 50 години слушаме едно и също. Преди време казах, че те не са единствените играчи в православния свят.

БГНЕС припомня, че днешното заседание на Светия Синод на МПЦ-Охридска архиепископия се проведе само няколко дни след първата среща между представителите на двете комисии, която се проведе в София. На нея присъства лично и главата на македонската църква архиепископ Стефан, който бе приет лично от българския патриарх Неофит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук