Макрон, Меркел

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел заявиха в понеделник, че очакват правителствата на САЩ и Дания да представят обяснения относно твърденията за шпионаж от страна на Вашингтон на европейските съюзници с помощта на Копенхаген.

„Това не е приемливо между съюзници и още по-малко между съюзниците и европейските партньори“, каза Макрон след френско-германска среща на върха, проведена чрез видеоконференция между Париж и Берлин.

„Привързан съм към доверието, което обединява европейците и американците“, каза Макрон и добави, че „между нас няма място за подозрения“.

„Ето защо това, което чакаме, е пълна яснота. Поискахме нашите датски и американски партньори да предоставят цялата информация за тези разкрития и за тези минали факти. Очакваме отговори“, каза той.

Изказвайки мнението си, Меркел заяви, че „единствено може да се съгласи“ с казаното от френския лидер.

Като част от разследване в неделя датската обществена телевизия Danmarks Radio (DR) и други европейски медии заявиха, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е подслушвала датски подводни интернет кабели от 2012 до 2014 г., за да шпионира топ политици в Германия, Швеция, Норвегия и Франция.

Така Агенцията за национална сигурност на САЩ е получила достъп до текстови съобщения, телефонни обаждания и интернет трафик, включително търсения, чатове и съобщения – включително тези на Меркел, тогавашния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашния опозиционен лидер Пеер Щаайнбрук, каза ДР.

На срещата на върха Меркел заяви, че е „успокоена“ от изявленията на датското правителство, особено министъра на отбраната Трине Брамсен, в които той осъжда подобни действия.

„Освен установяването на фактите, това е добра отправна точка за постигане на отношения, които наистина се основават на взаимно доверие,“ каза тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!