Френският президент Еманюел Макрон обяви равноправието между мъже и жени за кауза на своя мандат. Той представи мерки против насилието срещу представителките на нежния пол и почете с минута мълчание паметта на убитите от свои партньори жени през 2016 г. Във Франция мобилизацията срещу посегателствата срещу жени е особено активна.

Франция не трябва да бъде една от тези страни, в които жените се страхуват. Президентът ѝ обяви мерки, за да постигне тази си цел и потвърди, че половото равноправие е кауза на неговия мандат.

С петиция от 129 000 подписа в интернет призоваха Еманюел Макрон към спешен план, след скандала „Уайнстийн“, който отприщи лавина от оплаквания и във Франция. Така се стигна до днешната му реч в Елисейския дворец.

„Изслушахме вашите свидетелства и ангажименти и цялата дълбочина на реалността на насилието над жени. Всеки ден по малко можем да възстановяваме равноправието между мъже и жени, това ще промени нещата“, каза той.

Макрон обяви три приоритета – обучение и борба на ниво култура в полза на равноправието, по-добро третиране на жертвите и засилване на репресивния арсенал. Той пледира минималната възраст за сексуален акт да бъде фиксирана със закон на 15 години. За пострадалите ще има пряка телефонна линия с полицията.225 000 жени във Франция са пострадали от физическо или сиксуално насилие от своя партньор миналата година и само една от пет е подала жалба. 123 са били убити.

Швеция също е разтърсена от секс скандал. Срещу ключова фигура в културния живот на страната има обвинения от 18 жени за непристойно поведение, някои от инцидентите са били в апартаменти на Шведската академия. От институцията обявиха, че въпросният мъж няма да присъства на банкета по случай Нобеловите награди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!