Безредици в Нова Каледония

Президентът Еманюел Макрон пристигна в Нова Каледония рано тази сутрин на посещение в опит да бъде успокоена ситуацията на френския архипелаг, където този месец възникнаха безредици и насилие.

Моето желание… е да подкрепя хората, за да може мирът, спокойствието и сигурността да бъдат възстановени възможно най-бързо“, заяви той на слизане от самолета, и добави, че е дошъл с „голямо уважение и смирение“.

Френският президент изненадващо промени графика си, за да измине около 16 000 км до Нова Каледония, която не се е сблъсквала с подобно насилие през последните 80 години.

Очаква се той да настоява за подновяване на преговорите между местните лидери, разделени от въпроса за независимостта от Франция.

В Нова Каледония са базирани 3000 служители по сигурността в опит да бъдат овладени вълненията.

Насилието избухна на 13 май, когато френският парламент в Париж

обсъждаше изменение на френската конституция, за да направи промени в избирателните списъци на Нова Каледония.

Смъртоносно насилие парализира френската отвъдморска територия за повече от седмица поправката, която позволява на наскоро пристигналите на територията да гласуват на провинциални избори.

Поправката, за която някои местни лидери се опасяват, че ще размие вота на местното население канак,

е най-новата точка на възпламеняване в продължилата десетилетия битка за ролята на Франция на острова.

Най-малко шестима души загинаха при протестите, което накара властите да затворят международното летище и училищата и да наложат полицейски час в столицата Нумеа, където бяха опожарени предприятия и превозни средства, пише The Guardian.

Франция проведе мащабна операция по сигурността в опит да потуши насилието, а тази седмица Австралия и Нова Зеландия изпращат правителствени самолети, за да евакуират своите граждани.

Разположена в топлите води на югозападната част на Тихия океан, на 930 мили (1500 км) източно от Австралия, Нова Каледония е дом на 270 000 души,

41% от които са меланезийски канаки и 24% от европейски произход, предимно французи.

Архипелагът е кръстен от британския изследовател капитан Джеймс Кук през 1774 г.

Той е анексиран от Франция през 1853 г. и е използван като наказателна колония до малко преди началото на 20-ти век.

Защо територията има такова важно значение за Франция?

Нова Каледония, една от петте островни територии, обхващащи Индо-Тихия океан, държани от Франция, е централна част от плана на Еманюел Макрон за увеличаване на френското влияние в Тихия океан.

Третият производител на никел в света, Нова Каледония се намира в сърцето на геополитически сложен морски регион, където Китай и САЩ се борят за власт и влияние в сигурността и търговията.

Без да назовава Китай, френският президент по-рано каза, че стремежът на Франция да разшири влиянието си в Тихия океан е, за да осигури „развитие, основано на правила“.

Каква е историята, свързваща територията с Франция?

Нова Каледония официално става френска отвъдморска територия през 1946 г.

Напрежението там датира още от 70-те години на миналия век, особено след разработването на находищата на никел.

Споразумението от Нумеа от 1998 г. помогна за прекратяването на конфликта, като очерта пътя към постепенна автономия и ограничи гласуването до канаките и мигрантите, живеещи в Нова Каледония преди 1998 г.

Споразумението позволи провеждането на три референдума за определяне на бъдещето на страната. И в трите независимостта беше отхвърлена.

Защо избухнаха последните напрежения?

Съгласно условията на споразумението от Нумеа, гласуването в провинциални избори беше ограничено до хора, които са пребивавали в Нова Каледония преди 1998 г., и техните деца.

Мярката имаше за цел да даде по-голямо представителство на канаките, които са се превърнали в малцинство.

Париж започна да разглежда споразумението като недемократично и законодателите одобриха конституционна поправка за отваряне на електората за включване на хора, които са живели в Нова Каледония от поне 10 години.

Макрон каза, че ще отложи въвеждането му в закон и ще покани представители на населението на територията в Париж за преговори за постигане на споразумение чрез преговори.

Той обаче каза, че до юни трябва да бъде постигнато ново споразумение, или той ще го подпише като закон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук