на снимката: президентите на Франция и Русия - Еманюел Макрон и Владимир Путин

Френският президент Еманюел Макрон е разговарял по телефона със своят руски колега Владимир Путин. В проведеният разговор той е поискал да се „засили” диалога между страните за установяване на траен мир в Сирия, заявиха от офиса на Макрон.

„Президентът на републиката заяви, че иска диалогът между Франция и Русия да продължи и да се засили си с цел установяване на траен мир и стабилност в Сирия“ – съобщиха от френското президентство след разговора.

Контактът се състоя, след като Западът заговори за евентуални удари срещу Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака.

„Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе разгтовор с президента на Русия Владимир Путин в рамките на постоянния и тесен диалог по Сирия. Той изрази дълбока загриженост във връзка с продължаващото влошаване на ситуацията в Сирия“, съобщиха от Елисейския дворец.

По време на разговора Макрон напомнил приоритетите на Франция по сирийския проблем: водене на борба срещу тероризма и противодействие на засилване позициите на групировката „Ислямска държава“ в региона. Той също така изразил желанието си да Франция да съдейства за облекчаване на страданията на цивилното население чрез цялостно прилагане на положенията, записани в резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН и провеждането на засилени хуманитарни действия. При първата появила се възможност стопанинът на Елисейския дворец иска да започнат преговори за осъществяване на доверие и изключително политически процес.

Макрон изразил съжаление във връзка с руското вето в Съвета за сигурност, което „попречи да се даде общ и решителен отговор, за да се създаде международен механизъм по идентифициране на отговорността, а също и да не се допуска безнаказаност, да се попречи на повторението на подобни действия от страна на сирийския режим“.

Путин, от своя страна, е призовал френския си колега към въздържане от опасни дейстнвия в Сирия. В съобщението от Кремъл за разговора се казва, че руският президент смята зя необходимо първо да се проведе „обективно и задълбочено“ разследване, до завършването на което да не се хвърля вина предварително.

По-рано руският външен министър Лавров заяви, че Кремъл разполага с неопровержими доказателства, че въпросната химическа атака е постановка, в която участват и спецслужбите на държава от предните редици на русофобската кампания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук