Президентът на Чехия Милош Земан заяви, че нервнопаралитичното вещество „Новичок” се произвеждало и складирало в страната му.

 „Произвеждан е бил и е бил складиран, макар и в незначително количество“, отбеляза държавният глава.

И добави:

 „Ние знаем къде и кога. Няма да бъдем лицемерни. Не трябва да се лъже за това“.

Държавният глава нареди наскоро на Службата за сигурност на Чехия да изясни дали имат основание твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че „Новичок“, с който според Лондон са отровени във Великобритания бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, би могъл да е произведен в Чехия и страната има технически възможности за това.

Чешкото военно разузнаване му е дало справка по тази тема.

„През ноември, миналата година, в научно-изследователския институт на Министерството на отбраната в град Бърно е бил тестван нервно-паралитичният газ A-320. Количеството му е било много малко. След тестовете той е унищожен“, каза Земан.

Според чешкото военно разузнаване тази отрова се отнася към семейството на „Новичок“.

Президентът на Чехия е съгласен с изводите на специалните служби.

В същото време държавният глава не вижда нищо осъдително в това, че вещество от това семейство се произвежда в Чехия.

„Имаме прекрасни части за противохимическа защита и те трябва да изучават (отровите), за да им противодействат“, каза президентът.

Припомняме, че на 4 март руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха поразени с отрова, която беше идентифицирана като невропаралитичното вещество „Новичок“, разработвано от Съветския съюз.

В следствие на случая десетки държави и организации експулсираха руските дипломати от страните си и заявиха солидарността към Великобритания, която обвини Русия за опита за убийство.

По информация на вестник „Таймс“, бойното отровно вещество от групата „Новичок“ е произведено в химическа лаборатория в град Шикани в югозападната руска провинция Саратов.

От британската медия се позоваха на бившия началник на химическата и ядрена програма във Великобритания Хеймиш де Бретън Гордън. Според него в лабораторията в Шикани се пазят малки количества от невротоксичното вещество, така че по всяка вероятност то не е използвано за военни цели, а за единични убийства.

Експертът споделя още, че твърденията на руската страна, че „Новичокът“ може да е бил произведен навсякъде по света, нямат основание и доказателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!