Малко след 11 часа днес пред парламента се събра група от около 10 души за обявен в социалните мрежи протест под мотото „Референдум за справедливост”. Като негов организатор се обяви Росен Миленов, представящ себе си за семеен мъж и бивш служител на ДАНС.

малоброен протест
на снимката: Росен Миленов

Концепцията му за промяна в България включва оставки на правителството, парламента, висшите магистрати и управление на държавата чрез референдуми. По думите на Миленов обществени допитвания ще започнат да се организират през лятото, а целта им ще бъде граждански контрол на властта без да се променя формата на управление на държавата.

„В Конституцията пише: формата на държавно управление е парламентарна република. Пак ще се управлява с парламент, вече когато имаме прозрачни избори, когато имаме независима съдебна система с пряк избор от хората, когато имаме мажоритарен избор, но само заради самия мажоритарен избор да избираме личности, защото той е предпоставка да въведем отзоваването. Всичко това е средство за контрол и санкция върху представителната власт”, каза Миленов пред ДЕБАТИ.бг.

Други от протестиращите обаче не бяха дошли с тези искания. Някои от тях искаха просто по-високи пенсии, а други – нищо не искаха.

малоброен протест

„Истината трябва да стигне до повече хора – че българинът заслужава това, което му се предлага и което по цял ден му се навира в лицето, че едва ли не ние сме най-проспериращите в целия ЕС след като сме винаги най-отдолу или сме най-отгоре, ама отзад напред. Аз искания нямам, дошъл съм да изкажа мнение и позиция, че нещо трябва да се промени”, каза пред ДЕБАТИ.бг Максимилиан Михайлов.

Днешната проява беше обявена като митинг-шествие, но такова не се проведе. Миленов обясни, че ще има шествие в неделя, а протестите ще продължават всеки петък пред парламента, когато има парламентарен контрол.

малоброен протест

Референдумите пък ще бъдат инициирани след информационната кампания, организирана от инициативен комитет. Попитан как се финансира тя, Миленов обяви, че е създадено гражданско сдружение и няколко банкови сметки, в които желаещи могат да внасят средства.

малоброен протест

Във видеото вижте пълните изказвания на протестиращите, както и атмосферата от протеста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!