Веселин Марешки
на снимката: Председателят на "Воля" Веселин Марешки

Лидерът на „Воля“ и зам.-председател на НС Веселин Марешки заяви в телевизионна изява, че трябва да се организира референдум по въпроса за закупуването на нови бойни самолети за армията ни. Той направи и още по-оригиналното изказване, че становището на партията му относно сделката може да се промени, ако САЩ ни подарят изгребителите. Както и други критици-популисти, Марешки посочи това като логична размяна, ако Вашингтон иска да използва военни бази у нас. Изглежда без значение е фактът, че военното сътрудничество се очаква да е ползотворно за всички участващи и че именно нашата страна разчита на помощта на световния военен лидер, а не обратното.

Лидерът на „Воля“ бе категоричен, че формацията не е против модернизацията на армията.

„Напротив – тя дори е задължителна. Но не преди образованието и здравеопазването“ – заяви Марешки. Според него разходите за новите самолети ще обрекат младите хора у нас на „глад и мизерия“.

Депутатът обясни, че всичките народни представители на формацията ще гласуват против сделката за самолетите. Това можело да се промени, само ако правителството постигне споразумение със САЩ, по силата на което те да ползват военни бази у нас и ни подарят изтребителите F-16 или ни ги продадат на символична цена.

Марешки коментира и темата с предстоящите евроизбори. Той разкри, че води преговори за създаването на „една истински родолюбива коалиция“ и че текат консултации „с различни социалдемократически и земеделски формации, както и с такива с център-дясно, които са били разочаровани и измамени от т.нар. „Патриоти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!