Маргаритис Схинас
Снимка: Bulgaria ON AIR

„България си е написала домашното – изпълнила е всичко необходимо за присъединяване към Шенген. Направила го е с консенсус, последователно, за дълъг и устойчив период от време, така че да може да бъде потвърдено от поредицата мисии и технически инспекции, които бяха проведени в България и Румъния.“. Това коментира в интервю пред Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас, предаде БТА.

„Мисля, че забавянето в присъединяването на България и Румъния към Шенген няма практическо оправдание. Може да има политическо такова или някои държави членки да имат друг вид проблеми, но що се касае до техническия аспект на влизането на България и Румъния в Шенген няма никакво съмнение по въпроса. Моят съвет е да имате малко търпение – според мен няма да отнеме още много време, смятам, че ще се случи скоро,“ заяви Схинас в предаването „Брюксел 1“.

„Не съм сигурен дали някакъв съдебен път като този, който румънското правителство разглежда, би помогнал за разрешаване на проблема, защото сега са необходими политически воля и консенсус в Съвета на ЕС. Колкото повече време минава, колкото по-очевиден е напредъкът на България и Румъния за присъединяването към Шенген, толкова по-малко отпор ще има сред държавите членки. И като грък си представям какво би означавало за първи път в югоизточна Европа да имаме Бенелюкс на Балканите – пространство за свободно пътуване за 40 милиона европейци, които могат да обикалят от Дунав до Егейско море. Това ще промени Европа“, коментира еврокомисарят Схинас по отношение на намерението на Румъния да иска компенсации за загубите от неприемането си в Шенген.

По думите му, след многото избори, „фактът, че сега България е намерила път към политическа стабилност с правителство с ясен хоризонт помага до голяма степен“.

„Но искам да повторя отново – няма какво да поправяте, защото и преди това правителство България си е свършила работата. Но разбира се, това, че имате по-стабилна политическа система в България позволява да се използват повече политически аргументи. Не искам да поставям срокове, но нека повторя, че колкото до нас, до Европейската комисия, това трябва да се случи час по-скоро. В перфектния случай – преди края на настоящия политически цикъл,“ добави еврокомисарят в интервюто, дадено точно преди речта на Урсула фон дер Лайен в ЕП тази сряда, в която имаше призив за по-бързо приемане на България и Румъния в Шенген.

По отношение на наводненията в южната част на Европа и получената през седмицата помощ от Гърция в размер на 2,2 млрд. евро след среща между премиера Мицотакис и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Страсбург, Маргаритис Схинас, който е еврокомисар от Гърция, коментира:

„Случилото се в Гърция през това лято е безпрецедентно. Цяла поредица от природни бедствия, която никога не се е случвала досега в историята. За да придобиете представа за размера на проблема – в Тесалия, при наводненията за три часа количеството валежи е същото, колкото за три години. Случилото се е отвъд всички метеорологични модели, които могат да предвещаят подобно бедствие. Щетите също са безпрецедентни, затова сформираме всеобхватен пакет за тази част от Гърция, за Тесалия, която е основната земеделска територия на страната. Ще се съберат средства, които не са изразходени по време на предишната кохезионна рамка, със средства, които можем да разместим с някаква гъвкавост в настоящата кохезионна рамка до 2027 г., както и ще се преразгледа гръцкият План за възстановяване, в който има значителни финансови ресурси. Според нас гъвкавото съчетаване на различни ефективни инструменти от тези ресурси ще помогне на Гърция да се изправи отново на крака.“

„Запознати сме и със значителните наводнения в България, но тази дискусия за гръцката ситуация е продиктувана от мащаба на проблема, който е безпрецедентен не само на национално равнище, но и на европейско. България първо трябва да оцени въздействието от наводненията и стойността на причинените щети – дали са били земеделски земи, инфраструктура, като въз основа на това България може да поиска подкрепа от ЕС“, отговори Схинас на въпрос на водещата, свързан с безпрецедентността на наводненията и в България.

На въпрос на Милена Милотинова за разширяването на ЕС и Република Северна Македония (РСМ), Маргаритис Схинас заяви:

„Както знаете, системата, приложима за всякакви преговори за разширяване на ЕС, е на принципа на „регатата“. Както при регатата в морето, всички плават едновременно, но завършването зависи от способностите и уменията на капитана и екипажа, от времето, от условията в морето, така че няма условиe всички да започнат и завършат едновременно. Системата на „регатата“ означава, тези държави, готови да отговорят на изискванията за разширяване по отношение на 35-те преговорни глави, когато се подготвят – влизат. Толкова е просто. Няма обещания или условие за колективно разширяване с всички. Правилата са еднакви, важат за всички, и когато ги покриете – се присъединявате.“.

Попитан, ако Република Северна Македония не гласува промените в Конституцията и не включи в нея българите, наред с другите части от народи в страната, каквото е договореното предварително условие по европейската преговорна рамка, Албания ще продължи ли самостоятелно по пътя на европреговорите, каквито коментари има напоследък, или не, Маргаритис Схинас отговори:

„Република Северна Македония вече измени Конституцията си веднъж – за името на страната, за да отрази Преспанското споразумение. И сега отново са предложили нови конституционни промени, които да отразят договореното с България. Това, което остава, е гласуването в парламента на Северна Македония, което да съответства на договореното. Не искам да съдя предварително какво ще се случи. Брюксел и комисарите не бива да се намесват в конституционните и политически работи нито на държавите членки, нито на потенциалните държави членки. Но този процес, доколкото разбирам, е в процес на изпълнение, не е нещо, което е прекратено или изоставено. Уверен съм, че Северна Македония ще предприеме тази решаваща стъпка, необходима за да стартира преговори. И ако го направят, ще имат възможности за преговори и членство. А в случая на Албания също има много изисквания, които трябва да изпълнят нашите албански приятели. Не са същият вид изисквания, но е същият процес на принципа на „регатата“ – който е готов – се присъединява.“.

„Изпълнението на международните договорености е абсолютният минимум, който се изисква от държавите членки, и смятам, че Северна Македония върви по този път. Но нека бъда съвсем ясен: след многото неприятни изживявания, които сме имали в миналото, няма как нова държава да се присъедини към ЕС, без да се е справила с всички свои проблеми, свързани с история, конституционни промени и реформи. Няма начин Европейският съюз да приеме нови държави с проблемите им. Тези проблеми те трябва да разрешат преди да станат част от семейството“, заяви заместник-председателят на ЕК на въпрос дали РСМ изпълнява в момента Преспанското споразумение, подписано с Гърция.

По думите му заплахите и кризите, пред които трябваше да се изправи този състав на ЕК, са безпрецедентни.

„Трябваше да се справим с първата пандемия от 1918 г. насам, с последователни кризи с миграция, хибридни заплахи и война на границата ни. Всички кошмарни сценарии се случиха в тези четири години и половина, но има две заключения, два научени урока. Първо, Европа се доказа като много по-устойчива и издръжлива, отколкото мнозина биха помислили. Непоколебимо се изправихме срещу тези заплахи, справихме се с пандемията, изпълнихме най-голямата програма за ваксинации в историята на човечеството, въведохме Фонда за възстановяване, отговорихме на хибридните заплахи и миграцията, помагаме на Украйна във войната. Първият извод от това е, че Европа беше разклатена, но не се срина. Вторият урок е, че сега Европа трябва да се застане здраво като независима геополитическа сила, сама, самостоятелно, автономно, без да зависи от доставчици от трети страни за енергия или суровини. Трябва да можем да се организираме сами за себе си, което до голяма степен вече се случва“, заяви Маргаритис Схинас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук