На снимката: Мария Габриел

Мария Габриел е одобрена единодушно от комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. Новината бе съобщена от председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

Тази сутрин ръководствата на двете парламентарни комисии обсъдиха на закрито заседание изслушването на Габриел, която беше предложена за еврокомисар по младежта и иновациите в Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Още снощи председателите на двете парламентарни комисии изразиха задоволство от представянето на българския еврокомисар.

На 17 октомври се очаква общата оценка на ЕП за кандидатите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург.

След края на изслушването на Мария Габриел, изпитващите я изпратиха с аплодисменти и признаха колко е подготвена за мащабното портфолио, което ще управлява следващите 5 г. – образование, иновации, наука, младеж, култура и спорт.

Двете комисии бяха критични относно това, че не се споменава „култура“ и „научни изследвания“ в заглавието на ресора на комисаря.

Членовете на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика подчертаха необходимостта от амбициозен бюджет за предстоящата научноизследователска програма Хоризонт 2020, в съответствие с позицията на ЕП и с участието му в прилагането.

Лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер похвали българския еврокомисар в Туитър. Нарече я правилния човек на правилното място, затова и единодушната подкрепа на Европейския парламент е „повече от заслужена“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!