Мария Габриел
на снимката: еврокомисарят Мария Габриел

Мобилизация на всички нива е ключът за изпълнение на стратегията за повече жени в сектора на технологиите. Това заяви еврокомисарят с ресор дигитализация Мария Габриел по време на конференцията в София „Овластяване на момичетата в дигиталната ера“, организирана от Международния съюз на телекомите с нейно съдействие.

Събитието е събрало близо 300 участници, сред които момичета и млади жени, политици, жени лидери в дигиталната сфера, информират от представителството на ЕК в България.

Участието на жените и момичетата в сектора на информационните и комуникационни технологии е от решаващо значение, за да гарантираме, че изграждаме една приобщаваща цифрова Европа, е посочила Габриел.

Едва 13% от завършилите природо-математически и инженерни специалности в ЕС са жени.

„Заедно можем да се ангажираме със създаване на условия, които да вдъхновят и мотивират момичетата за образование и кариера в СТЕМ науките и в информационните и комуникационните технологии”, посочи Габриел.

Според изнесените от българския еврокомисар данни, жените представляват едва 21,5 на сто от всички, заемащи цифрови работни места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук