Мария Габриел
на снимката: еврокомисарят Мария Габриел

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел заяви, че е време европейските политици и цифровите технологии „да бъдат обединени в търсене на нови начини за опазване и защита на културното ни наследство, което е крайъгълният камък на нашето общо европейско бъдеще”.

По думите й към момента в сектора на културното наследство на ЕС работят 300 хиляди души, но в ЕС има близо 8 милиона работни места, които са косвено свързани с него.

„Всяко от преките работни места в сферата на културното наследство осигурява още 27 непреки. Цифровата трансформация може да играе съществена роля и да помогне за опазването на това наследство”, каза Габриел.

По думите й интернет наистина е най-лесният инструмент все повече граждани да получат достъп до култура чрез платформи, предлагащи достъп до подредени от куратор колекции от кинематографични шедьоври или онлайн посещения н художествени изложби.

Според нея, инвестициите в научни изследвания и иновации също са от решаващо значение, за да се запази водещата ни роля в дейностите в областта на културното наследство, като например разработване на авангардни интерактивни технологии, онлайн достъпност чрез интернет, цифрово съхранение и културен туризъм.

Тя информира, че в новата многогодишна финансова рамка се предвиждат 100 милиарда евро за научни изследвания и иновации и ще разчита на държавите членки и Европейския парламент да бъде защитен този бюджет.

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество откри международната конференция във Варна „Визия за европейско културно наследство 2025″, която се проведе под неин патронаж. Във форума се включиха участници от 24 страни на Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!