Мария Габриел
Снимка: БТА

Мария Габриел подаде заявление в деловодството на парламента, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа, съобщават в прессъобщение от партия ГЕРБ.

В заявлението си Габриел посочва, че „договореният ротационен модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, е предполагал смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура“.

Мария Габриел подчертава, че координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство.

„Така, на практика развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“, заключават от ГЕРБ.

На брифинг в централата на ГЕРБ в неделя от преговорния екип на ГЕРБ-СДС заявиха, че нови преговори са възможни само след предсрочни избори. Мария Габриел мотивира решението си да се откаже от кандидатурата си за бъдещ премиер с хода на преговорите, по време на които се е стигнало до поставяне на нови условия от партньорите. Стана ясно, че ГЕРБ са направили компромис за военния министър, но от ПП-ДБ са поискали и смяна на министъра на вътрешните работи.

Дойде реакция и от министър-председателя в оставка Николай Денков. Той призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца, без персонални промени в кабинета, а само с промяна на министър-председателския пост, който трябва да бъде зает от Мария Габриел, за да може страната да влезе в Шенгенското пространство и еврозоната.

По-късно днес се очаква официална позиция от коалиция ПП-ДБ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук