Социологическо проучване

Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. Това сочи проучване на „Маркет линкс“.

При евентуални скорошни нови избори ИТН ще получи 19,3 на сто от вота на всички избиратели и 20,7 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват. При ГЕРБ-СДС съотношението е 15,1 и 18,1 на сто. Следва БСП с 12,4 и 16,4 на сто, а четвърта е коалицията „Демократична България“ – 11,7 и 15, 7 на сто. ДПС е пета политическа сила с 7,5 и 8,8%, а шеста е ИБГНИ с 4,4 и 4,9 на сто.

Над половината българи подкрепят служебния кабинет

Социологът Добромир Живков обобщи подкрепата за служебното правителство от страна на поддръжниците на различните политически партии. Над половината българи подкрепят служебния кабинет, на каквото не може да се радва нито една политическа партия в парламента, обясни Живков. Подкрепящите ГЕРБ дават по-малко доверие на служебното правителство, но всички останали смятат, че то си върши добре работата и прави това, за което е избрано.

„Можем да допуснем хипотезата, че дистанцията между ИТН и ГЕРБ-СДС се е увеличила, но това предстои да видим през следващите месеци , каза още социологът от „Маркет линкс“.

Подкрепата за политическите лидери пък изненадва с удвоеното доверие в Христо Иванов, който има 24% одобрение. Пръв очаквано е Слави Трифонов с 33%. При Мая Манолова има лек отлив на доверие – 22%, докато при Борисов и Нинова се вижда, че подкрепата им идва основно от твърдия електорат.

По-слаб резултат за партиите при следващи избори

Има 10% отлив на твърдо заявяващите преди, че ще гласуват, обясни Добромир Живков. Според него при евентуални следващи избори резултатът на всички участващи партии и коалиции би бил по-слаб в сравнение с представянето им на 11 юли, тъй като в избирателите имало умора и нежелание пак да бъдат карани да се явяват пред урните. Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. При нови избори твърдо решилите да гласуват на тях са 48 на сто от имащите право на глас, показват данните на „Маркет Линкс“.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено е сред 1059 лица над 18 г. в страната в периода 21–28 юли 2021г. То е направено след обявяването на първия вариант на правителство на ИТН, но преди огласяването на втория му състав.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук