Световно първенство по футбол, Мондиал

Мароко взе решение да се присъедини към заявката на Испания и Португалия за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година. Решението беше представено от Министъра на спорта на страната Шакиб Бен Муса по време на заседание на Борда на Конфедерацията по футбол на Африка (КАФ). Новината е на агенция Ройтерс, съобщи БТА.

„Искам да обявя, че Кралство Мароко реши заедно с Испания и Португалия да представи съвместна заявка за провеждане на Световните футболни финали през 2020-а година“, заяви Бен Муса.

На 5-и октомври миналата година федерацията по футбол на Испания и колегите им от Португалия предложиха да включат и Украйна в тяхната съвместна кандидатура. Но макар и да става дума за събитие за след 7 години, от украинската страна няма как да гарантират участие. Спортният портал „The Athletic“ вече съобщи в първите месеци на новата година, че Мароко ще замени украинците в съвместната заявка на двете страни от Иберийския полуостров. Испания и Португалия представиха съвместната си кандидатура през юни 2022-а година.

Няколко часа по-късно решението на мароканските власти беше подкрепено и от изявление на държавния глава на страната – Крал Мохамед VI.

„Съвместната ни кандидатура е нещо безпрецедентно в историята на футбола, на приятелството между народите. Ние събираме заедно Европа и Африка, северното и южното Средиземноморие, а също така световете и културите на Европа, Африка, на арабите и Средиземноморските страни. Смятам, че ще бъде една невероятна комбинация от гениалност, креативност, опит и мисъл“, се казва в становището на Краля на Мароко.

В момента футболът е със статут на религия в Мароко, след като националният отбор достигна до полуфинал на Мондиал 2022, а също така и беше домакин на Световното клубно първенство.

Другите потвърдени кандидатури за домакинство на Мондиал 2030 са южноамериканските нации Аржентина, Парагвай, Чили и Уругвай. Уругвайците искат това първенство в чест на 100 години от първия Мондиал, на който са били домакини.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук