Индия получи нови изтребители Рафал
Многоцелеви самолет "Дасо Рафал"

Маршалът от пакистанските ВВС Муджахид Анвар Кан предупреди, че Индия се готви за офанзива в Кашмир и ще се опита да разшири мащаба на конфликта, съобщава „Експрес“. Висшият военен разкри опасенията си в реч в Центъра за аерокосмически и отбранителни изследвания“ на Пакистан.

Маршалът предрече, че индийските сили ще прекрачат 5-километровата зона в Кашмир /зона около разделителната линия, навлизането в която е напълно забранено без разрешение – бел. ред./ и ще направят това като същевременно се опита да упражни надмощието си по въздух /базирано на новите самолети „Рафал“, които Индия получи – бел. ред./.

Той добави, че Делхи ще се опита да разшири конфликта „отвъд Кашмир чак до международните граници“. Маршалът прогнозира:

„Очаквам индийската офанзива в срок от 18 до 24 месеца. Смятам, че Индия може да нападне в този срок.“

Изказването на маршал Кан идва дни след като главата на индийските ВВС, маршал Ракеш Кумар Сингх Бхадауриа оповести на пресконференция въвеждането на въоръжение на нови френски изтребители.

Индия заплашва с новите си самолети

Индийският главнокомандващ на ВВС заяви, че неговата родина е готова да води успешно бойни действия на два фронта: срещу Китай и срещу Пакистан.

Той каза:

„Интегрирането на самолетите „Рафал“ във военновъздушните ни сили предоставя платформа, която е много по-напреднала и ни дава предимството и способностите да ударим първи и в дълбочина. Индийските ВВС са готови за всеки възможен конфликт, включително война на два фронта… Мога да заявя уверено, че по отношение на оперативността сме сред най-добрите.“

Бхадауриа коментира и конфронтацията с Китай:

„Консултациите за разделяне на воюващите страни, последвано от деескалация, са в ход. Надяваме се да вървят по предписание.“

Миналата година Пакистан съобщи, че е свалил два индийски военни самолета над Кашмир. И двете страни твърдят, че целият регион е тяхна територия, като всяка от двете контролира само по една част. Въздушните атаки над границата между контролираните зони бяха първите от 1971 година насам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!