Мартин Димитров
на снимката: Мартин Димитров

Парламентарната комисия за борба със сивата икономика получи първия си сигнал. Групата за натиск от 43-­тото НС – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев – сезира комисията за изпълнение на Закона за акцизите и данъчните складове в частта, която задължава големите производители на алкохол и цигари да монтират измервателни уреди за данъчни цели.

Интервю на Диана Дончева за БНР с Мартин Димитров.

Г-н Димитров, какво гласи първият ви сигнал. За какво ще настоявате пред Комисията за борба със сивата икономика?

Сигналът, който отправихме към тях е да бъде изпълнен Законът за акцизите и данъчните складове. Ако наистина се цели намаляване на котрабандата и борба със сивата икономика, първото нещо, което трябва да се направи е, големите производители на алкохол и цигари, да монтират измервателни уреди за данъчни цели. Така ще бъде преброено произведеното и ще бъдат платени данъците. Ще има и допълнителни приходи, които могат да бъдат използвани за увеличение на пенсиите. Наскоро имаше дебат откъде да бъдат намерени пари за увеличение на пенсиите. изискването за въвеждане на измервателни уреди за производителите на цигари и алкохол е залегнало в закона от пред 2 години.

Защо се забави въвеждането?

Обвързано е със съгласие от ЕК, което така и не беше поискано. През този период сме задавали 7 въпрса към Владислав Горанов, министъра на финансите. Той винаги даваше уклончив и неясен отговор и за изминалите 2 години уредите за измерване на производството не бяха въведени. А ги има в закона. Не могат да ме убедят, че искат борба със сивата икономика, ако не изпълняват неща, които са записани в законодателството.

Колко средства могат да влязат в държавния бюджет, ако се въведат тези уреди? Правени ли са изчисления?

Трудно е да ви кажа. Но след като има такава съпротива законът да бъде изпълнен, си давате сметка, че има огромни интереси, ако това не стане.

Говорите за политически чадър от страна на управляващите над някои от големите производители на цигари и алкохол?

Аз го разбирам като нежелание на държавата да си защити интереса. Допускам всичко – политически чадъри, това, че големи производители оказват влияние, законът да не се изпълнява. Затова ми е много интересно след сигнала, който изпратихме, дали комисията ще се събере, дали ще го разгледа и ще поиска ли изпълнението на закона? Толкова тежки съмнения висят по тази тема, че ми е много интересно дали новата комисия ще предприеме нещо.

Как ще коментирате назначението на Красимир Първанов за заместник-министър на икономиката? Срещу назначението му с отворено писмо до премиера се обърнаха работодателите (БТПП, БСК и КРИБ). Първанов беше уволнен по време на първото правителство на Борисов, за превишаване на правомощия и поемане на ангажимент за строежа на АЕЦ „Белене“. 

Много е важно да се провери кой стои зад това назначение и дали наистина са само „Обединените патриоти“. Правителството за съжаление не започва никак добре. С подобни назначения от самото начало е ясно, че ще се влиза от скандал в скандал… Когато един човек, ощетил интереса на България, какъвто е този, въпросният, човек, подписал нещо за „Белене“, което не е трябвало да подписва – повторно се назначава на власт, това е лош сигнал към всички… Аз го тълкувам така: хора, които в миналото са представлявали интереса на някого,  независимо какво са направили, отново ще бъдат издигани. Това за мен е изключително скандално.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!