Мартин Димитров, машинното
на снимката: Мартин Димитров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг съвносителят на жалбата в САС срещу ЦИК и член на „Демократична България” Мартин Димитров коментира, че големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС се страхуват от въвеждането на машинно гласуване у нас.

„За мен е ясно, че и ГЕРБ, и БСП, и ДПС не искат нито машинно гласуване, нито дистанционно електронно гласуване. Знаете, машинно гласуване означава с терминални устройства като банкомат, а дистанционно електронно гласуване означава компютърът вкъщи. И трите партии пазят статуквото – на тях сегашната изборна система им върши работа с всичките свои пороци.”

Според Димитров спънките пред модернизацията на изборния процес няма да спрат, но той и колегата му Петър Славов ще продължат с опитите да променят системата.

Припомняме, че ЦИК получи осъдително решение от Софийския административен съд, което задължава Комисията да въведе машинно гласуване. Димитров съобщи, че има срок от 6 месеца, в който това трябва да бъде изпълнено, в противен случай съдът може да наложи глоби на ЦИК.

Избирателната комисия обаче може да обжалва решението на САС, но тогава би се получила интересна ситуация, смята Димитров, защото решението трябва да бъде взето с мнозинство 2/3. Това означава, че ГЕРБ, БСП и ДПС ще трябва да гласуват единодушно по въпроса.

„Ситуацията сега е много любопитна, защото тя трябва да вземе решение с мнозинство 2/3. Което ще накара за пореден път ГЕРБ, БСП и ДПС да гласуват заедно. Т.е. ако обжалват това решение, трябва ГЕРБ, БСП и ДПС заедно да вземат решение, че го обжалват, което не го изключвам. Дори е вероятно да се случи, но това ще бъде много показателно за българското общество кой кой е, с какво се занимава и какви позиции заема”, коментира Димитров.

Цялото интервю с Мартин Димитров очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!