Мартин Димитров
Мартин Димитров

Пенсионерите искат стабилни решения, не подаяния. Настоявахме за трайно и решение в пенсионната система, защото даването на пари за няколко месеца на пенсионерите е ляв популизъм. В него липсва предвидимост и дългосрочност. Това коментира депутатът от Демократична България Мартин Димитров специално за ДЕБАТИ.БГ. 

Затова подкрепихме решението на служебния кабинет за актуализация на пенсиите, т.е повишаване на коефициента за прослужено време. Хората, които са работили повече, ще получат по-голяма индексация, както и обратното. За съжаление се събраха ГЕРБ, ДПС и БСП. В парламента гласуваха една добавка, която заради финансовия си аспект отложи въвеждането на стабилно решение до 25 декември, иначе щеше да се въведе на 1 октомври.

Той акцентира, че е било почти невъзможно двете неща да бъдат комбинирани, но по-стабилното решение е било отложено за края на декември.

Когато се раздават „пари на калпак” това е лява мярка и популистка. В момента максималната пенсия е 1440 лв. В този контекст – хора, които са работили 40 години ще получат 120 лв, и хора, които са работили много, много по-малко и те ще получат същото. Но при актуализация се отчита кой колко е работил и колко години е внасял.

Димитров обясни, че тази индексация на пенсиите е справедлива стъпка, но тя не изчерпва всичко, което трябва да се направи.

Какво успя и не успя да свърши този парламент в социалната сфера; ще спре ли с изполването на пенсионерите за предизборни цели, ще има ли реформи и в други важни области като енергетиката; защо нямаше истинско обединение на протестните партии и какво предстои – четете цялото интервю ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук