Бъдещият коалиционен партньор на канцлера на Германия Ангела Меркел – лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц смята, че ще бъде министър в бъдещото правителство.

Информацията е на агенция ДПА, която се позовава на изявление на политика в Берлин.

Запитан дали предишните му твърдения, че няма да бъде част от правителството на Ангела Меркел, все още са релевантни, политикът заяви:

„Г-жа Меркел също заяви веднъж, че СДПГ дълго време няма да успеят да сформират правителство“.

Припомняме, че в петък (12 януари) консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шулц се разбраха да започнат официални преговори за съставяне на т.нар. „голяма коалиция”.

По информация на местни медии двете формации са постигнали съгласие по главните теми и сега работят по окончателния вариант на споразумението.

Партийните лидери успяха да преодолеят различията си. Един от компромисите предвижда Германия да отговори на предложенията на Франция за реформи в ЕС.

Дискусиите продължиха повече 24 часа – рекорд, който надминава дори преговорите за кризата в Гърция и конфликта в Украйна.

Ангела Меркел и Мартин Шулц успяха да постигнат съгласие по ключовият въпрос и за миграцията.

Те планират да ограничат пристигането на търсещите убежище до около 200 000 годишно.

Проектът говори и за ограничаване на броя на емигрантите, които ще могат да се присъединят към семейството си в Германия на 1000 души на месец.

Ангела Меркел получи шанса да управлява страната за четвърти път в края на септември, но местата на партията й в Бундестага не стигнаха, за да управлява сама. Затова ХДС/ХСС започнаха преговори за така наречената коалиция „Ямайка“ със Свободната демократическа партия и Зелените. Разговорите обаче се провалиха и Меркел беше принудена да търси подкрепата на Социалдемократите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!