коронавирус

В София-град от четвъртък се въвежда носене на предпазни маски в закрити обществени места и се ограничават свижданията в болниците. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция. Временните противоепидемични мерки на територията на област София-град са за 30 дни, считано от 4 август 2022 г.

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, включително лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст. Без предпазни маски за лице ще могат да бъдат и персоналът и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, спортуващите на закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване и при спазване на физическа дистанция от метър и половина от останалите участници, водещи и гости в телевизионни предавания – също при спазване на дистанция, както и при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от метър и половина. Без защитна маска ще може да се обслужват клиенти, ако има механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, ще трябва да спазват физическа дистанция от метър и половина.

Работодателите и органите по назначаване ще организират редовнo проветряване и дезинфекция; недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести, инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете; създаване на организация, осигуряваща физическа дистанция от метър и половина, а при невъзможност – носене на защитна маска за лице. Необходимо е създаване на възможност за работа в дистанционна форма или установяване на работно време с променливи граници или работа на смени.

Свижданията в лечебните заведения ще се допускат само за пациенти с престой над пет дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19, се посочва още в заповедта. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и институции за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни ще се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените мерки за спазване на дистанция и носене на защитна маска за лице.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук