Неизяснено изтичане на отровен газ е причина за започнала евакуация на няколкостотин работници от най-голямото предприятие в Карнобат – кабелния завод „Борднетце“. Паниката е голяма, защото току-що са разбрали, че става дума за силно канцерогенния циановодород.

На място са пристигнали специалисти от местното поделение на РЗИ. Бързите полеви анализи показват, че около главната канализационна шахта концентрацията на циановодород е многократно над нормата, а в основния цех е 3 пъти над нормата, съобщава Флагман.

Това обаче са твърдения на работници. Няма официално изявление на отговорните за това институции.

Кабелният завод се намира в северната част на града. Изведени са към 13:30 часа над хиляда души далеч от завода. Наблизо обаче има жилищни квартали. Не е ясно какво са предприели отговорните за такива ситуации общински служби.

Наш екип пътува към Карнобат, очаквайте подробности.

Циановодородът е изключително силна отрова, представлява безцветен газ и обикновено се образува в атмосферата от силно лепливата циановодородна киселина. И двете съединения имат много слаб мирис на бадем.

Киселината е предназначена за производството на полимери и е основната суровина за производството на кабели. Кипи и при стайна температура. Изяснява се откъде е тръгнала аварията. Отровният газ предизвиква сигурна смърт при завишена концентрация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук