Няколко полицаи бяха ранени в Тирана по време на протест на опозицията. Демонстрантите призоваха премиерът на Албания Еди Рама да подаде оставка.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че петима полицейски служители са били ранени без да уточнява подробности за състоянието и нараняванията им.

Дясноцентристката опозиционна Демократическа партия съобщи, че 15 протестиращи са били засегнати от сълзотворния газ, който полицията е използвала срещу демонстрантите. Партията свика митинга заедно с другата голяма опозиционна партия, лявоцентристкото Движение за интеграция.

Хиляди хора се събраха на протеста в Тирана, който беше напрегнат още от самото си начало в късния следобед в събота.

„Призовавам ви за съпротива и бунт, за да отстраним Рама“, заяви лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша пред множеството. „Албания се нуждае от предсрочни избори и преходно правителство“, допълни той.

Протестиращите пробиха полицейския кордон и хвърляха камъни и запалителни бомби по полицаите, а по фасадата на сградата на правителството – мастило. Демонстрантите подпалиха паркиран автомобил пред парламента.

Те скандираха лозунги срещу депутатите и ги наричаха „престъпници“, след като призоваха премиера Рама да подаде оставка.

Министър-председателят заклейми насилието и обяви, че опозиционните партии са на пътя на самоунищожението.

Опозицията протестира от два месеца с искане за оставката на Рама, който е на поста от 2013 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!