Европа е на два стандарта. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“.

„Днес ние сме тук, за да излъчим важно послание, към всички граждани. Да им кажем, че слагаме край на двойния стандарт. Радвам се, че това се случва в България и от тук ще дадем началото на една промяна. Приветствам намерението да бъде променено Европейското законодателство и директивата за нелоялната търговия“, коментира омбудсманът.

Манолова призна, че пътят дотук е бил труден, но това не я е отказало.

„Съпротивата беше огромна, подкрепата символична, често само декларативна. Срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас нарушените права на 100 млн. граждани, които живеят в Централна и Източна Европа. Убедена съм, че останалите 400 млн. нямат нищо против да тези 100 млн. души да се хранят като тях и правата им да бъдат защитени както са техните“, коментира Манолова.

Тя обясни, че разделението не е между гражданите, а между големите корпоративни интереси на част от транснационалните компании и част от гражданите. Манолова добави, че двойният стандарт при храните тежко нарушава правата на европейските граждани. И подчерта, че той не е от днес, но е необяснимо за нея защо продължава. Тя се обяви и за изключването на т.нар. „национален вкус“ когато се говори за продукти, на световни марки.

„Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи.“

Това каза премиерът Бойко Борисов, който също участва в международния форум на високо равнище.

Борисов коментира така наречения термин „национален вкус“ и че средствата, които се дават за здравеопазване са нараснали значително в последните години. Въпреки това хората боледуват все повече заради заболявания, които са в резултат на некачествената храна.

„Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“, заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че преди години се отделяли по 1 млрд. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна.

Борисов заяви, че ще предложи на лидерите на ЕС храна, каквато ядат и българите.

„Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени. На 16-17 май (когато у нас ще се състои срещата ЕС-Западни Балкани – б.р.) това, което ядат българите, ще го дам и на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?“

По време на форума еврокомисарят Вера Йоурова заяви, че споделя мнението на българския обмудсман Мая Манолова за създаване на ОЛАФ за храните.

От своя страна еврокомисар Вера Йоурова обеща строги глоби за нарушителите.

„Не само, че ще бъде въведена забрана за двойния стандарт при храните, а ще бъдат въведени и сериозни глоби за компаниите, които си позволяват да продават различно качество стоки под една и съща марка. Аз съм майка, но съм и баба, и много се разстройвам от некачествените храни, особено когато се отнася до деца.“, заяви Йоурова.

Тя зави, че е избрала да използва законите за потребителите с цел борба с нелоялните търговски практики. По нейни думи няколко отдела в ЕК работят по въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!