Мая Манолова
на снимката: омбудсманът Мая Манолова

Националната служба за охрана (НСО) вече няма да вози омбудсмана, решиха депутатите в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г. От месец омбудсманът Мая Манолова пътува за срещи с граждани из страната, използвайки обществен транспорт. В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов заяви, че НСО е „една скъпа таксиметрова компания и точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява“. По думите му, няма данни за заплаха срещу Мая Манолова, затова тя не ползва охрана, а само кола и шофьор.

Нормативното оформяне на промяната днес предизвика бурен дебат в пленарна зала.Опозицията се хвана за разминаването в сроковете на решението и реалното му прилагани със задна дата.

„Първо – някой да отговори на въпроса, може би финансовият министър, защо на омбудсмана ѝ беше отнета колата преди месец? Променяме закона сега. Защо цял месец нарушавахте закона, като ѝ отнехте колата?“, попита Георги Гьоков от БСП, критикувайки промяната.

Според него институцията на омбудсмана се е утвърдила в една от най-сериозните в страната и не заслужава такова отношение.

Отговор на тези обвинения даде председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. От парламентарната трибуна тя поясни, че текстовете на закона не се отнасят конкретно до колата на Манолова, а до охраната ѝ от НСО.

„Не смятам, че най-популярният човек в държавата, най-обичаният от народните маси трябва да бъде пазен от тях. Не е нужно Мая Манолова да се вози във влак или рейс. Тя има бюджет, който ние гласувахме – 3,2 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са за персонал. Има и за шофьор, има и за кола. Ако случайно няма кола мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание може да ѝ предоставим, след ремонт“, коментира Стоянова.

По време на дискусията се чуха и други предложения със саркастичен тон – да бъдат отнети колетите както на министрите, така на министър-председателя. „Г-жа Фандъкова да се вози в трамвая“, пошегува се Драгомир Стойнев от левицата по адрес на кмета на столицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!