Мая Манолова най-обича да е в центъра на вниманието. Снимка: БГНЕС

Обединението маргинали, нарекло себе си „Левицата!“, и представители на палатковия лагер в защита на МОЧА внесоха искане в Административния съд в София за спиране на изпълнението на заповедта на областния управител за ограждане на паметника. Който всъщност е отдавна ограден.

Според левицата тази заповед е незаконна, а ограждането на паметника е самоуправство.

Съпредседателят на „Левицата!“ – вездесъщата Мая Манолова, обясни, че с внесеното искане се настоява за спиране на изпълнението по ограждането на Паметника на съветската армия, по неговото обследване и подготовката за демонтиране и за „унищожението“ му. Манолова твърди, че всички действия са незаконни, защото се опират на заповед на главния архитект на София, в която без надлежни експерти становища се твърди, че паметникът е пред аварийно състояние.

„Не е ясно как е установено това предаварийно състояние, не е ясно кои са експертите, които твърдят това, изготвени ли са експертни становища и на кого са възложени. Твърди се, че това е политическа поръчка, която е възложена на архитектурно бюро, което е близко до партиите, които стоят зад районния кмет на „Средец“ (Трайчо Трайков от ДБ, б.р.), заяви Манолова, която напоследък няма много други полета за изява.

Собствеността на земята, на която е построен монумента, също е спорна, твърди лявата госпожа:

„Без да има каквато и да е била документация по изграждането на паметника, никакви актове за собственост, деактува се от публична държавна в публична частна – това са едни самоуправни действия, превишаване изобщо на правомощията на длъжностни лица. Ще настояваме своевременно да получим цялата документация от Столична община и съдът да се произнесе, като преди това спре всички незаконни действия там“.

Бюрократични хватки, жалби, искания, настоявания, процедури и палатки – опитите да бъде спряно махането на окупаторски паметник от центъра на столицата на европейска България могат да продължат до безкрай. А мудните, некатегорични и уж миролюбиви действия на отговорните за демонтажа власти само ще подклаждат претенциите на путинофилите и кремълските проксита. Кому е нужно това?

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук