Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд (КС) за поредното отлагане на електронното гласуване. Става въпрос за преходните и заключителни разпоредби в законопроекта за преминаването на чужди и съюзнически въоръжени сили през България, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Електронната идентификация трябваше да е факт от 1 януари 2018 г., отложи се за 1 януари 2019 г., а сега има законопроект на Министерския съвет за преминаване и пребиваване на чужди и съюзнически въоръжени сили през България и там ни в клин, ни в ръкав, в преходните и заключителни разпоредби се предлага отлагане на електронната идентификация за след 2020 г.“, съобщи Манолова днес на дискусията „За или против машинното и дистанционното електронно гласуване“, организирана от политическа партия „Движение България на гражданите“.

Според нея в случая става въпрос за нарушаване на основно конституционно право на хората като изборното право и то не може да се „промушва“ през преходни и заключителни разпоредби на съвсем различен закон.

„С поведението си по отношение на машинното и на електронното гласуване държавни институции нарушават системно българските закон. Имам предвид Централната избирателна комисия, която буквално се превърна в рецидивист по отношение на Изборния кодекс, приет през 2016 г. Имам предвид и Министерския съвет, който за поредна година предлага на Народното събрание бюджет, в който не са предвидени средства за изпълнение на закона, за осигуряване на машинно и електронно гласуване“, каза още Манолова.

Преди две седмици управляващите внесоха промени в Изборния кодекс, с които отпадат сроковете за въвеждане на електронното гласуване.

Припомняме, че Централната избирателна комисия вече има няколко осъдителни решения по отношение на машинното и електронното гласуване. След като сроковете за въвеждането им не бяха изпълнени, бившите народни представители от РБ Мартин Димитров и Петър Славов подадоха сигнал във Върховния административен съд.

Последва осъдително решение за ЦИК, което тя обжалва и все още се очакват резултатите.

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг по въпроса Петър Славов подчерта, че чрез внасянето на законопроекта за машинното и електронното гласуване управляващите от ГЕРБ и ОП на практика искат да премахнат този тип вот и по този начин излагат на риск сигурността на вота на българските граждани и оставят вратата широко отворена за злоупотреби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!