Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова коментира за първи път резултатите от изборите в столицата. Манолова загуби с почти 10% от гласовете спрямо кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Резултатите са от екзит пол и все още са неокончателни, затова и Манолова отказа да ги коментира:

Дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания. В нито един момент не отговорих на лъжите, купуването на гласове, защото подкрепата на хората за мен бяха по-важни от манипулациите и черната кампания.

От какво ме е страх: не ме е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултати. Не съм страхлив човек. Страхът ми най-ясно се изразява от думите на един от кандидатите за районни кметове, който каза „нищо не мога да направя, купуват пред мен гласове.”

Това е реалната ситуация в страната – безобразно купуване на гласове, безнаказано за управляващата партия ГЕРБ. Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, а правоохранителните органи действат селективно.

Въпреки че, София ги видя открито, на улицата се купуваха гласове. Властта няма страх от закона и няма срам от хората. Смятам, че гражданите гласуваха протестно именно срещу това – протестен вот от близо 170 000 души на втория тур.

Постигнахме три важни неща: спечелихме гражданите, за първи път от 14 години в София имаше балотаж. Гражданите искаха да чуят истински дебат за столицата. Видяхме страха в очите на властта, видяхме и дъното, до което може да стигне властта. Хората повярваха, че промяната е възможна. И трето София показа, че може да се обедини. Демократичната десница, Демократичната левица, демократите от неправителствения сектор – всички си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия – трудно и не докрай, но си подадохме ръце.

Тази нощ видяхме и друго: как може да бъде преодолян моделът на еднопартийната власт. Видяхме пътят, по който пътят на едноличната власт може да бъде демонтиран. Смятам, че гражданите имат смелост да извървим този път докрай. Аз няма да се откажа. Ще намеря начинът и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел – промяна на модела в София и България. Как ще стане това, ще обявя след като чуем крайните резултати от това гласуване. Но повече не трябва да допускаме хората, които ни управляват да бъдат избирани със силов и купен вот. Мисля, че всички се убедиха в това. Всеки човек е важен. Заедно ще продължим да работим за промяната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!