майчинство

България е една от държавите с най-дълго майчинство сред държавите от Европейския съюз и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В Естония майките ползват най-дълъг отпуск с пълно заплащане – 85 седмици, следвани от Унгария /72 седмици/ и България /65 седмици/.

майчинство

Това показват данните от нов доклад на УНИЦЕФ за политиките в подкрепа на семействата. Той е изготвен от изследователския център на УНИЦЕФ – Иноченти и класира страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и Европейския съюз от гледна точка на националните политики в подкрепа на семействата. Тези политики включват продължителността на родителския отпуск при пълно заплащане и услугите за деца на възраст между 0 и 6 г.

Най-добра политика в подкрепа на семейството има в Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия.

Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното кралство и Ирландия пък са на най-ниските позиции по този показател, пише в доклада.

УНИЦЕФ се застъпва за най-малко 6 месеца платен отпуск за родители и достъп до качествена и финансово достъпна грижа за децата от раждането до тръгването им на училище.

Само половината от страните, включени в доклада, предоставят най-малко 6 месеца отпуск за майките с пълно заплащане.

Съединените щати са единствената страна, включена в анализа, в която на национално ниво не е предвиден платен отпуск за майките или бащите.

Докладът отбелязва, че дори когато на бащите се предлага платен отпуск много от тях не го използват.

Само в Япония са предвидени 6 месеца платено бащинство.

Южна Корея е с втория по дължина отпуск, но само един на всеки шестима родители, които вземат родителски отпуск, е баща.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук