На снимката: Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и президентът на Южна Корея Хуан Кхьо-ан.

Новата администрация на САЩ, начело с президента Доналд Тръмп, не възнамерява да следва политиката на „стратегическо търпение“ спрямо Северна Корея.

Това предупреди американският вицепрезидент Майк Пенс, който е на посещение в демилитаризираната зона на границата между Южна и Северна Корея.

Приключи „ерата на стратегическото търпение“ към ядрено­ракетния проблем на КНДР, изтъкна той.

Освен това, Майк Пенс потвърди, че САЩ разчитат Китай да започне „да прави повече“ за преодоляване на кризата на Корейския полуостров. По думите му, САЩ и техните съюзници ще постигнат своите цели с „мирни средства или с каквото е нужно“, за да защитят Южна Корея и да стабилизират региона.

Посещението става ден след като Северна Корея извърши неуспешен опит да изстреля балистична ракета. Визитата в Южна Корея е първи етап от 10­дневна обиколка на вицепрезидента Пенс из Азиатско-тихоокеанския регион, която включва още Япония, Индонезия и Австралия.

По-­рано Съединените щати обявиха, че работят заедно със съюзниците си, включително и с Китай, върху различни варианти на реакция на провокативното поведение на Северна Корея, след съботния неуспешен ракетен опит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!