"Системата ни убива", майки на деца с увреждания

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг част от майките от инициативата „Системата ни убива” разказаха какви са плановете им след като бъдат приети исканите от тях законопроекти, отнасящи се за хората с увреждания.

Вера Иванова и Мая Стоицева изразиха удовлетворението си от постигнатия напредък и законите, които утре ще бъдат гледани на първо четене в пленарна зала. По техни думи обаче това не е краят на борбата и има още какво да се желае по отношение на реформите в социалната система.

„В Закона за хората с увреждания с изключение на субсидиите за национално представителните организации, с които не можахме да се преборим да не получават субсидии, всички останали наши искания са засегнати до известна степен в закона. Единственият проблем, който е описан и в протокола, е ТЕЛК-а. Защото всичко се базира върху ТЕЛК и това не е справедливо и не е начинът. ТЕЛК трябва да се премахне, но ние имаме по-нататъшен план за действие и от месец февруари започваме да се занимаваме само с ТЕЛК”, смята Иванова.

Според Мая Стоицева системата на ТЕЛК е опорочена и тя трябва да се реформира непременно, а оценките за състоянието на хората с увреждания трябва да се правят на база на индивидуалните им нужди.

„Интересно е, че чак сега всички видяха и навсякъде в медиите изплува проблемът с ТЕЛК. Няма да повтарям Вера, но това беше първото от нашите искания и ние искахме целият закон да се базира на това ТЕЛК да няма, а да бъде с приоритет индивидуалната оценка на лицето с увреждане и продължаваме да държим на това”, каза Стоицева пред камерата на ДЕБАТИ.бг.

Според майките единствената пречка пред премахването на ТЕЛК са национално представителните организации, които са стопирали реформата. Конфликтът между инициативата „Системата ни убива” и организациите се разрази именно във връзка с реформата на ТЕЛК. А майките са на категоричното мнение, че организациите не трябва да съществуват.

„Ние не искаме да има неправителствени организации, които да получават държавна субсидия, за да защитават правата на хората с увреждания. То не звучи логично. Ако трябва да получаваш пари от някой, ти защитаваш неговите интереси, а не интересите на другите. Това е важното и основното. Това остава наше искане – националната представителност да отпадне. Има начин да бъдат представлявани хората с увреждания – на ротационен принцип или на принцип избори по други критерии”, категорична бе Стоицева.

Утре предстои обсъждането и гласуването на първо четене на законопроекта за хората с увреждания, изготвен от Министерството на труда и социалната политика след множество срещи на представителите на майките на деца с увреждания.

Ще се глада и законопроектът за личната помощ, изготвен от правни организации с подкрепата на омбудсмана Мая Манолова. Законопроектът за личната помощ е написан изцяло на базата на искания на представители на инициативата „Системата ни убива”.

Междувременно всяка вечер продължават протестите на майките с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Въпреки извинението, дадено на сила след среща с Борисов, протестиращите настояват той да си тръгне от поста заради скандалното си изказване по адрес на майките на деца с увреждания.

Цялото интервю с Вера Иванова и Мая Стоицева може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук