Пловдивският съд
Пловдивският съд

Иск в размер на 9000 лв. против прокуратурата предяви пловдивчанин, задържан и обвинен незаконно. Той твърди, че в ареста се чувствал беззащитен и обезверен и че от притеснение му опадали голяма част от зъбите.

Според исковата молба човек се оплакал, че пловдивчанинът му е откраднал пари в района на Централна гара. Двама полицаи го отвели в районно управление, където се държали грубо с него. Прокуратурата го привлякла към наказателна отговорност, а Районният съд му определил мярка за неотклонение „задържане под стража“, която била отменена на втора инстанция. Зад решетки мъжът прекарал 8 дни, съобщава 24plovdiv.bg.

От държавното обвинение определят иска като неоснователен. Според тях няма доказателства за претърпени вреди в ареста, нито медицински документи за състоянието му преди и след това. Производството приключило в разумен 6-месечен срок. Освен това прокуратурата посочва, че пловдивчанинът е бил осъждан 16 пъти преди това, лежал е в затвор, което поставяло под въпрос твърденията му за притеснение и стрес.

Ищецът обяснил пред съда, че в деня на задържането си униформени му поискали лична карта и го качили в патрулка. След като стигнали в районното му направили обиск и го набили в част от сградата, където нямало камери. Решил обаче да не пуска жалби по случая, понеже му обяснили, че е „господин никой“ и няма да му обърнат внимание, съобщава 24 часа.

Районният съд е установил, че производството срещу пловдивчанина е било прекратено заради липса на доказателства, следователно действително се касае за незаконен арест и обвинение. Магистратите са приели претенциите му за основателни, тъй като всяко разследване води до стрес и притеснение. Те обаче не са уважили иска в пълния му размер.

Според съда дори задържаният да е бил удрян в районно управление, това няма общо, тъй като искането е против прокуратурата, а не МВР. Също така не било установено обвинението да е довело до проблеми за пловдивчанина, да се е отразило на връзките му или околните да са имали негативно отношение спрямо него, защото е бил разследван. Магистратите посочват, че изпитаните негативни емоции представляват единствено субективни усещания, от което не може да се правят изводи за неблагоприятни последици от прекараните 8 дни в ареста. Нямало и доказателства за здравословни проблеми от преживения стрес.

След като обсъдил всички доказателства, Районният съд е определил прокуратурата да заплати обезщетение в размер на 1000 лв. и 410 лв. разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук