Снимка: Ю тюб /кадър/

Европейски зоолози откриха нови признаци, че еволюцията е „програмирала“ мъжете да умират преди жените. Учените са открили подобни различия в продължителността на живота при сто други видове бозайници, които живеят в най-различни условия. Описание на тяхната работа е публикувано от научното списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

„Установихме, че женските бозайници живеят средно с 18,6% по-дълго от мъжките, а за половината от изследваните видове тази цифра надвишава 20%. Интересното е, че тези разлики не се дължат на факта, че мъжките екземпляри остаряват по-бързо, а по-скоро че женските умират по-малко във всички възрастови категории “, пишат учените.

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), средната продължителност на живота на човека в момента е 72 години. Учените отдавна изследват факта, че във всички страни по света, като се започне от най-бедните страни на Африка и се завърши с Япония, Швейцария и САЩ, жените живеят по-дълго от мъжете – средно 74 години на 69 години.

Еволюционистите, генетиците и други изследователи все още спорят за причините за това. Например преди три години американските генетици откриха много различия в почти сто гена, свързани с работата на сърцето и кръвоносните съдове у представители на двата пола. Това може да обясни защо мъжете е много по-вероятно да умрат от инфаркт и инсулт, отколкото жените.

Зоолозите, водени от еволюциониста от Лионския университет (Франция), Жан-Франсоа Леметр, откриха, че това не е уникална човешка черта, както предполагаха преди това някои изследователи, а обща черта за повечето бозайници. Те стигнаха до това заключение, като проучиха данните за продължителността на живота на около сто вида бозайници, които живеят в 134 популации в различни части на света.

Благодарение на това учените са оценили средната продължителност на живота при мъжките и женските бозайници, както и вероятността за тяхната смърт и степента на стареене в детството, зрелостта и старостта. Като цяло женските на почти всички видове бозайници са живели много по-дълго от мъжките и това е било характерно за всички етапи от живота им, а не само за старостта.

Има и някои изключения. Например мъжките на някои видове прилепи живеят 20-30% по-дълго от женските. Това е характерно и за лемурите, зайците и морските свинчета. Но превеса при женските обикновено е много по-значим и се наблюдава при почти всички изследвани животни.

В повечето случаи смъртта при мъжките се свързва с повишена уязвимост към атаки на хищници, както и с ефектите от лошото време и други природни фактори. Това е важно за еволюцията, тъй като високите шансове за ранна смърт драстично намаляват вероятността мъжете да могат да оставят гените си на потомството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук