мечка

Преди дни голяма кафява мечка се промъкна в басейна на Лифт Сопот, за да изкъпе. Животното се разходи около водата, после се потопи и се отпусна, а след това започна и да плува. В продължение на повече от половин час мечката използва луксозния комплекс, а преди да си тръгне, се изправя на два крака и се изтръсква. Това събуди известни притеснения за възможни инциденти, но мечката няма да бъде отстрелвана.

Не е обсъждано и няма основание за искане на отстрел на мечката, посетила обекти в гр. Сопот, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите:

„Във връзка с публикации в медии и информационни сайтове, в които се изразяват опасения за евентуален отстрел на мечката, посетила обекти в гр. Сопот, община Сопот, област Пловдив, Ви уверяваме, че въпросът с отстрела на цитираната в публикациите мечка категорично не е поставян и обсъждан“.

Сигнал за случая е подаден в Държавно горско стопанство – Карлово от собствениците на хотела, където е забелязана мечката. ДГС – Карлово, съвместно с Регионална дирекция по горите – Пловдив по най-бързия начин са предприели мерки. Назначена е междуведомствена комисия, която ще заседава на 4 ноември и ще излезе с решение за прогонване или улавяне и преместване на мечката в горска територия, отдалечена от населено място.

Според законовите изисквания за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със закона за биологичното разнообразие, издаване на разрешение за отстрел на проблемна мечка става само в случаите в интерес на здравето на хората и за предпазване от сериозно увреждане на селскостопански култури, добитък и други.

В случая нито една от тези хипотези не е налична, поради което няма основания за иницииране на предложение или издаване на разрешение за отстрел на животното, уточняват от агенцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!