България остава на 111-о място по свобода на медиите. Това твърди в годишния си доклад международната неправителствена организация „Репортери без граници”.

Страната ни запазва миналогодишната си позиция и се нарежда между Етиопия и Мали, които имат същия индекс като България – 35,11.

Класирани са общо 180 държави. На първите 3 места са три скандинавски страни – Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

В доклада „Репортери без граници” обръщат внимание и на още един сериозен проблем – насилието над журналисти. Изминалата година беше преситена с примери, включително и случаят с българската журналистка Виктория Маринова, която беше зверски убита в Русе.

Журналистите все по-често са обект на насилие. Омразата, насаждана към съсловието от страна на политици популисти и авторитарни лидери се превръща във физически атаки по целия свят, казва организацията Репортери без граници в годишния си доклад.

Също така, броят на страните по света, в които журналистите могат да работят спокойно намалява, пише в доклада.

БЪЛГАРИЯ

В България се очакваше подобрение на средата за медиите, още повече, че през 2018г. страната беше ротационен председател на Съвета на ЕС. Вместо това настъпи обратното.

През септември 2018-та полицията арестува двама журналисти от независими медии, които разследваха злоупотреби с фондове от ЕС.

През октомври 2018г. беше убита телевизионната журналистка Виктория Маринова и се наблюдаваше ясен опит на властите да прикрият обстоятелствата около него, разколебавайки разследването. Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени.

Репортери без граници

Най-известното въплъщение на това непостоянно състояние е Делян Пеевски, който уж притежава два вестника „Телеграф” и „Монитор”, но притежава и телевизията „Канал 3”, новинарски сайтове и голям дял от разпространението на печатните медии.

Правителството продължава да разпределя средства от ЕС към медии при пълна липса на прозрачност, което се случва с огромна лекота. В същото време нараства съдебния тормоз над свободните и независими медии. Заплахите срещу репортерите също са се увеличили през последните месеци, а журналистиката вече е опасна професия в България.

България заема най-ниското място в класацията, сред държавите членки на ЕС. Страната постоянно е критикувана заради корупцията и неефективността на съдебната система. Журналистите в страната са мишена както на организираната престъпност, така и на властите, които вместо да ги защитават, злоупотребяват с тях.

ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ

Европейският съюз остава регионът, в който свободата на словото се уважава най-много и е един от най-безопасните.

При Балканите е регистрирано второто най-голямо влошаване на рейтинга. Тук журналистите са изложени на сериозни заплахи и затова свидетелстват убийствата в Малта, Словакия и България; на словесни и физически нападки са изложени журналистите в Сърбия и Черна гора; на безпрецедентно насилие по време на протестите на жълтите жилетки във Франция.

Много телевизионни екипи не смеят да отразяват протестите без да бъдат придружавани от охрана. В Унгария партията на премиера Виктор Орбан продължава да отказва разговори с журналисти, които не са от приятелски настроените медии спрямо „Фидес”. В Полша държавните медии са превърнати в инструмент за пропаганда и все повече тормозят журналисти.

Убийствата на трима журналисти в Малта, Словакия и България в рамките на няколко месеца накараха света да се замисли дали Европа още е убежище за журналисти. Това е особено вярно за онези, които се интересуват от корупционни схеми, укриване на данъци и злоупотреби с фондове от Европейския съюз, в които често е замесена мафията, а това сериозно застрашава разследващите журналисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!