Михаил Горбачов
Снимка: БТА

Медиите в Русия публикуват некролози, биографични материали и коментари за дейността на първия и последен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, починал снощи на 91-годишна възраст, съобщава БТА.

Заемал от 1985 г. поста генерален секретар на КПСС, той още тогава предприе мащабен опит да реформира съветската политическа система, икономическия модел и социалната сфера, влязъл в историята и в езиците на много народи като перестройка, отбелязва „Росийская газета“.

Московският официоз помества и статии на Горбачов, които е отпечатвал през последните години. Ето няколко цитата, изнесени в заглавия: „Не бива да се свеждат резултатите от перестройката до разпадането на Съюза“; „Време е Западът да се откаже от опитите да изолира Русия“; „Отношенията между Руската федерация и САЩ са в остра криза. Трябва да се направи първата крачка!“; „Налага се впечатлението, че светът се готви за война“.

По време на управлението му, „докато либералната част от обществото се радваше на демократизацията, гласността, отмяната на цензурата и приятелството със Запада, икономиката на страната вървеше към упадък, а политическите свободи, получени от републиките (в СССР), доведоха до междуетнически конфликти, междукланова борба за власт и кървави въоръжени сблъсъци“, пише „Известия“.

Грешките на перестройката предизвикаха крах на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало душевен порив към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито превърнаха този порив във власт и собственост за себе си; доста бързо си направиха извода, че е по-добре да управляват това същото общество в ръчен режим, констатира във „Взгляд“ политологът Фьодор Лукянов.

Михаил Сергеевич изигра специална роля в съдбата на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой обикновен управник реформатор. Той е цар – революционер, появил се сякаш отникъде. Помните ли? Той се появи в онзи момент, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна стабилност вече е непобедима. Ако не беше той, светът днес щеше да бъде друг, пише наблюдател на „Комсомолская правда“.

Напуснал Кремъл 30 години преди смъртта си, Михаил Горбачов бе обект на множество похвали, но и на хули. Хвален бе главно за външната си политика – тя отдалечи донякъде страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и разруши политическата зависимост на Централна и Източна Европа от СССР, включително чрез обединението на Германия. Но той бе и хулен заради същата тази външна политика – обвиняваха го, че е склонил да бъде изгубена съветската сфера на влияние, едва ли не е създал предпоставки за разширяването на НАТО на изток, посочва „Комерсант“.

Вестникът напомня как Горбачов отговаряше на тези обвинения – в смисъл, че създадените от Съветския съюз в Източна Европа структури, сред които Варшавският договор, бяха запазени практически до края на управлението му, „затова разширяването на НАТО просто бе извън контекста и стана възможно едва след разпадането на СССР, което той се опитваше да не допусне“.

Подборка изказвания и ранни снимки на Михаил Горбачов предлага на читателите си „Свободная преса“.

Световни лидери за Михаил Горбачов

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на починалия вчера съветски лидер Михаил Горбачов.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определени като „надежден и уважаван лидер“, изиграл „решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е наследство, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов“, написа Фон дер Лайен в Туитър, съобщи Франс прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер „единствен по рода си държавник, променил хода на историята“. Той направи повече от всеки друг за мирния край на Студената война, посочи още Гутериш в изявление, в което каза също: „Светът загуби велик световен лидер, отдаден на мултилатерализма и неуморен защитник на мира“.

Британският лидер Борис Джонсон написа в Туитър, че винаги се е възхищавал на смелостта и честността на последния лидера СССР при прекратяване на Студената война. Във времената на агресията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният стремеж на Горбачов за отваряне на съветското общество е пример за всички нас нас, каза Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Горбачов, като му благодари за „ангажимента му към мира в Европа“.В Туитър той написа, че съветският лидер е бил „човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Горбачов „човек със забележителна визия“ и „рядък лидер“, който е имал „въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне“. „Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора“, каза Байдън в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Горбачов „промени хода на историята в по-положителна посока“ , написа в Туитър Майкъл Макфол, политически анализатор и бивш посланик на САЩ в Москва. „Горбачов беше идеалист, който вярваше в силата на идеите и хората. Трябва да се учим от неговото наследство“, каза Макфол.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук