Малоброен беше протестът на медицинските сестри в защита на уволнената им колежка Мая Илиева. Това обаче не сломи духа на събралите се медицински работници, които протестираха пред болница „Токуда” в защита на своята колежка. Илиева  беше уволнена  дисциплинарно от „Токуда” преди дни. В социалните мрежи Илиева написа:

„Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда. Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони“.

На днешния протест колежките на Илиева заявиха, че тя се е превърнала в „символ на сестринската общност .”

Елена Тонева, медицинска сестра в болница „Токуда” каза:

„Когато уволниха дисциплинарно Мая Илиева това беше знак към цялото ни съсловие и затова сме се събрали, за да кажем, че не сме съгласни. Ние не искаме да се разпространява страхът. Това е идеята – да расте страхът и да ни мачкат.”

И добави:

„Мая Илиева от години е под наблюдение, защото тя гони правата на сестрите в болницата. Тя пуска сигнали до много институции. Просто не е удобна и се чакаше да бъде уволнена. Тя самата го очакваше.”

Веселина Ганчева, главна сестра в белодробната болница „Света София” от своя страна каза:

„Мая Илиева беше уволнена, защото от 6 години се бори да се спазват законите в частната болница. За съжаление, не само частните болници нарушават правилата, а навсякъде. Проблемът е, че самата система на здравеопазването е толкова сбъркана, че тя лека-полека направи всички, които сме вътре, престъпници. Ние го осъзнахме и се отърсихме от страха, и казахме, че не желаем да сме свидетели на всичко, което се случва. Тръгнахме малко, но ставаме все повече”.

По думите й протестът на медицинските сестри ще продължи до последно.

„Тръгнахме от едни заплати, защото те са обидно ниски. В провинцията хората не могат да си платят тока.”

Ганчева добави:

„Ние сме обикновени медицински сестри. Но имаме сърца като на 10 собственика на „Токуда”. Ще им свалим градуса, защото казваме „не” на беззаконието”

Тя обяви, че медицинските сестри не са доволни от синдикалните организации, които се разграничиха от нея.

„Не се страхувам да кажа, че работодателите оказват натиск и преса върху нас. Дори това да ми коства мястото. Не се страхувам и го казвам”, добави медицинската сестра.

Тя заяви, че всичките й колежки ходят да работят на няколко работни места, защото не могат да изхранват семействата си. По думите й това е „геноцид” срещи една женска професия.

„Правим го заради децата си и заради родителите си. Най-лесно ни е да си хванем шапките и да отидем в чужбина. Аз имам две висши образования. Най-лесно ми е да отида на Запад. Но не искам. Искам да си го извоюваме и да работим тук за българите, за нашите деца. Не искам да ходя да лекувам чужди хора. Затова сме тук и ще продължим да стоим пред всяка една болница, която нарушава правата на медицинските специалисти. ”

Елена Тонева от своя страна каза:

„Ние даваме по 36-часови дежурства, което е незаконно. Ние знаем, че е незаконно, знаят го и нашите работодатели. Ние не сме си починали. Решението е във вдигането на заплатите. За вас 500 лева достойна заплата ли е. Ние непрекъснато учим и се квалифицираме. Това е унизително. Искаме стартова заплата за цялото съсловие – 1120 лева и след това с надграждане над заплатата”.

На 10 септември медицинските сестри от цялата страна ще излязат на национален протест пред Народното събрание.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!